Pas na 38 jaar werken recht op twee jaar WW

Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken. Beeld anp

Alleen wie 38 jaar heeft gewerkt, krijgt per 1 januari 2016 nog twee jaar een WW-uitkering wanneer hij werkloos raakt. Nu heeft iedereen na 24 jaar werken al recht op twee jaar WW, maar volgend jaar verandert de manier waarop WW-rechten worden opgebouwd. Uit de Wet werk en zekerheid van minister Lodewijk Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid blijkt dat de opbouw een stuk trager gaat.

In het nieuwe systeem bouwen werknemers na tien jaar arbeid per gewerkt jaar nog maar een halve maand WW op. Wie een driejarige WW-uitkering wil, moet volgens deze rekenmethode 62 jaar werken.

"Als het niet letterlijk op de website van het ministerie van sociale zaken stond, zou je nog kunnen denken dat het om een column van Youp van 't Hek gaat", schrijft Egbert Schellenberg, bestuurder procesindustrie bij FNV, in een weblog op persoonlijke titel.

De vakbonden geven verder weinig ruchtbaarheid aan deze verandering. Dit kabinet hoopt met een versobering van de WW werklozen te stimuleren eerder aan het werk te gaan. Voor wie nu al werkt, geldt een overgangsrecht. Alle jaren WW die werknemers al hebben opgebouwd, blijven na 2016 overeind.

Schellenberg op zijn blog: "Het klopt dat de meeste verslechteringen pas na 2016 ingaan en dat er voor oudere werknemers extra overgangs­afspraken gemaakt zijn, maar sinds wanneer is de FNV de vakbeweging voor 50-plussers in plaats van voor alle werkers?"

Als nieuwe werknemers van een derde jaar WW willen profiteren, zouden ze volgens de opbouwregels van Asscher al in hun kleutertijd moeten gaan werken. Dan kunnen zij bij een ontslag op 66 of 67-jarige leeftijd nog drie jaar WW ontvangen voordat de AOW-uitkering van start gaat.

De duur van de WW is al jaren inzet van een strijd tussen het kabinet en de vakbonden. Nu kan de werkloosheidsuitkering oplopen tot ruim drie jaar en dat vindt het kabinet onwenselijk. De vakbonden vinden een maximum van twee jaar WW te kort. Vooral voor ouderen die ontslagen worden en die moeilijk een nieuwe baan vinden, is het zuur als ze na twee jaar in de bijstand komen die vele malen lager is.

De bonden waren er daarom trots op dat ze in het sociaal akkoord van 2013 afspraken konden maken met de werkgevers om een derde jaar WW zelf te regelen; in cao's zouden daartoe afspraken komen. Door de trage opbouw van de WW die in de Wet werk en zekerheid is vastgelegd, is het echter de vraag voor wie zij dat doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden