Pas goed op uw personal telephone

De afgelopen jaren zijn telefoontoestellen een stuk slimmer geworden. De meeste nieuwe modellen zijn onder meer voorzien van een geheugen waarmee het laatst gekozen nummer met een druk op een knop opnieuw kan worden geprobeerd, of waarmee een aantal veel gedraaide telefoonnummers kan worden geprogrammeerd. Al die slimheid is te danken aan een ingebouwde chip die ervoor zorgt dat het indrukken van toetsen op het toestel een verbinding oplevert.

ROB ZEEMAN

Het Zweedse bedrijf Spectronic moet gedacht hebben dat een toetsenbord plus micro-chip hetzelfde is als een kleine computer en dat een telefoon met zo'n computer veel meer moet kunnen dan alleen maar mensen met elkaar laten praten. De draagbare telefoon van Spectronic is daarom niet alleen voorzien van een uiterst slimme chip, maar ook van een klein beeldscherm.

Het toestel is 18,6 centimeter lang en 6,4 centimeter breed en is dus niet veel groter dan de afstandsbediening van een televisie. Het is ook net zo draagbaar als zo'n afstandsbediening, want het werkt zonder snoeren en kabels. Een oplaadbare batterij zorgt voor de stroomvoorziening en een kleine antenne voor de verbinding met een centrale.

Het LCD-beeldscherm zit op het toestel, vlak onder de luidspreker en microfoon. Met de 3200 beeldpunten kunnen vierenzestig letters en cijfers tegelijk worden afgebeeld, oftewel vier regels van zestien karakters. Vergeleken met een computerbeeldscherm, dat vaak vijfentwintig bij tachtig tekens bevat, is dat niet groot. Maar omdat je een telefoon nooit als tekstverwerker zal gebruiken is het groot genoeg.

Op het scherm is een aantal zaken af te lezen. De ontvangstcondities worden weergegeven met 'max', 'goed', 'min' en 'nee'. Dit is handig, omdat je wanneer je niets door de telefoon hoort en de ontvangst is 'goed', automatisch weet dat er iets mis is aan de andere kant van de lijn.

Ook gegevens over gesprekken zijn op het scherm te zien. De gespreksduur kan zichtbaar gemaakt worden, wat vooral handig is als je naar het buitenland belt en de kosten niet al te hoog wil laten oplopen. Maar niet alleen uit budgetair oogpunt is de gesprekstijdindicatie van belang. Omdat de telefoon oplaadbaar is, is het handig om te weten hoeveel gesprekstijd je nog over hebt voor de batterij opnieuw geladen moet worden.

Die batterijen zijn nogal afwijkend ten opzichte van normale accu's. Ze kunnen namelijk nooit te hoog opgeladen worden. Drie minuten laden is goed voor een uur gebruikstijd. Volledig opgeladen levert een gebruikstijd van achtenveertig uur op en een gesprekstijd van drie uur. Tijdens het laden kan de telefoon gewoon worden gebruikt, zelfs in de auto.

Twee van deze telefoons kunnen met elkaar communiceren, ook wanneer er bij een van de twee toestellen niet wordt opgenomen. Als dit het geval is, dan kan de beller in de telefoon aan de andere kant van de lijn een tekst als boodschap achterlaten, die op een later tijdstip van het scherm kan worden gelezen. Op deze manier kan iemand die de telefoon niet opneemt, gevraagd worden terug te bellen. Teksten als deze kunnen ook naar een fax worden gestuurd. Dit is handig als je weet dat iemand niet thuis is, geen Spectronic bezit, maar wel een fax heeft staan. Ook deze persoon kan een verzoek om terug te bellen ontvangen.

Voor doven is deze intelligente telefoon helemaal een uitkomst. Er kan gewoon via het beeldscherm met een andere Spectronic-bezitter gebeld worden, zonder dat deze speciale telefoonattributen voor slechthorenden hoeft te bezitten.

Tenslotte is het ook mogelijk om met deze draagbare telefoon contact te leggen met computers en databanken. Normaal kan dit alleen als je zelf een computer hebt en die moet dan ook nog eens voorzien zijn van een modem en een communicatieprogramma. Met een Spectronic kunnen direct gegevens worden opgevraagd, zij het dat je ze niet kunt opslaan, want er zit geen diskette-station in de telefoon. Dit zal in de meeste gevallen geen probleem zijn, want wie bijvoorbeeld bij de bibliotheek een boek wil reserveren, zal alleen willen weten wanneer het boek kan worden afgehaald en dat wordt op het scherm getoond.

Samen met de draagbaarheid van het toestel zorgt de prijs van 3700 gulden ervoor dat je een Spectronic nooit onbeheerd in een ruimte moet achterlaten. Tel daarbij nog het feit dat je er niet alleen een lijst met telefoonnummers, maar ook een complete agenda mee kunt bijhouden, dan is het duidelijk dat na de personal computer nu ook de personal telephone er aankomt.

Voor wie niet of nauwelijks kan wachten is hier het nummer van de importeur: 01621-21110. Ze zijn bij Clarion in Raamsdonksveer vast dag en nacht bereikbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden