Pas gescheiden moeder zegt opvallend vaak baan op

Beeld Thinkstock

Pas gescheiden moeders maken bovengemiddeld vaak een carrièreswitch. Werkten ze voorheen niet, dan zoeken ze na hun scheiding een baan, of - en dat gebeurt vaker - vrouwen die wel werkten, zeggen hun baan op. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren naar buiten bracht.

Moeders die na hun scheiding direct een nieuwe partner hebben, maken de grootste sprongen. Zo'n 8 procent van hen gaat werken, dubbel zoveel als moeders in het algemeen. Opvallend: maar liefst 10 procent van de moeders-met-een-nieuwe-liefde stopt juist met werken, terwijl van alle moeders 4 procent dat doet.

"Alsof stoppen met werken een investering in de liefde, in de nieuwe relatie is", zegt directeur Renée Römkens van Aletta E-Quality. Haar kennisinstituut komt vandaag met een onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen die niet financieel zelfstandig zijn - drie miljoen zijn er dat, ruim de helft van de Nederlandse vrouwen - een veel te rooskleurig beeld hebben van hun toekomst. "Met een romantische kijk op de relatie kom je een heel eind, maar er hangt een prijs aan. Die de vrouw betaalt." Want na een scheiding gaat 23 procent van de vrouwen in inkomen achteruit, terwijl 7 procent van de mannen juist meer geld overhoudt.

Vrouwen vinden het lastig om hun relatie ook zakelijk te bezien, blijkt uit het onderzoek van Aletta E Quality, in opdracht van de Delta Lloyd Foundation. Römkens: "Ook als de man meer werkt en meer verdient, zeggen vrouwen: wij zien onze relatie als gelijkwaardig. Aan die perceptie willen wij niet tornen. Het gaat ons ook niet om werken of niet-werken, maar om financieel bewustzijn. Heb je afspraken voor worst case scenario's? Stel dat je in gemeenschap van goederen bent getrouwd met een zzp'er die in de schulden raakt, dan ben ook jij verantwoordelijk. Zelfs na een scheiding."

"Veel vrouwen willen niet nadenken over een scheiding. Dat overkomt een ander, denken ze. Terwijl een op de drie huwelijken stukloopt. Dus is het risico op scheiden veel groter dan dat je huis afbrandt. Daar verzeker je je wel tegen."

Haar instituut adviseert dat de financiële scholing van vrouwen serieus ter hand wordt genomen. De overheid heeft daar een taak. "Het gaat om de financiële stabiliteit van het land. Drie miljoen vrouwen lopen het risico afhankelijk te worden van de overheid, als zich in hun leven iets onverwachts voordoet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden