Parttime-vrouw zonder kinderen kan meer werken

Vrouwen zonder zorgtaken kunnen best nog een beetje extra werken. Dat lijkt de makkelijkste manier om de participatie van vrouwen op de krappe arbeidsmarkt te bevorderen, vindt het SCP.

Kinderloze vrouwen en moeders van oudere kinderen zijn de hoop voor meer vrouwenparticipatie op de arbeidsmarkt. Opvattingen over goed moederschap belemmeren hen immers niet op de werkvloer. Toch werken ze nu nauwelijks meer dan moeders met jonge kinderen. Sterker: jonge moeders zijn meer uren gaan werken, terwijl oudere en kinderloze vrouwen iets zijn gaan minderen.

„Het is een groep die te lang aan onze aandacht is ontsnapt”, vindt onderzoekster Wil Portegijs van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

„Als we het over deeltijders hebben, denken we vaak aan moeders met jonge kinderen. Maar zij maken slechts een derde deel uit van de vrouwen die in deeltijd werken.”

Zorgtaken blijken maar voor een minderheid van de Nederlandse vrouwen reden om een deeltijdbaan te nemen. Oudere vrouwen die geen jonge kinderen meer hebben (of nooit gehad hebben) werken nauwelijks meer uren buitenshuis. Ook hebben kinderloze vrouwen onder de 40 vaker een deeltijdbaan dan mannen in dezelfde levensfase.

Wat de kinderloze en oudere vrouwen doen met de tijd die ze buiten het werk overhouden, had volgens Portegijs al veel eerder onderzocht moeten worden. Het SCP verwacht daar binnenkort alsnog een rapport over te publiceren. „Het kan zijn dat vrouwen hun arbeidsduur niet meer kunnen uitbreiden als de kinderen ouder zijn, omdat de ontwikkeling uit hun loopbaan is. Wij enquêteren nu behalve de vrouwen ook de werkgevers. Het zou kunnen helpen als die moeders die uit de kleine kinderen zijn, stimuleren om hun werk weer meer prioriteit te geven.”

In Nederland werkt 68 procent van de vrouwen. 21 Procent van hen heeft een volledige baan. Dat cijfer is al sinds het begin van de jaren negentig onveranderd, en de hoop dat meer vrouwen voltijd zullen gaan werken, is volgens Portegijs voorlopig ’een paar bruggen te ver’. Maar er zit ruimte tussen de arbeidsduur die voor vrouwen zonder zorgtaken sociaal geaccepteerd is, en de uren die zij daadwerkelijk werken.

Jonge Nederlandse vrouwen werken 4 of 5 dagen per week. Maar halverwege de dertig is dat teruggezakt naar gemiddeld 24 uur. En dat blijft vervolgens zo. Voor moeders van baby’s en peuters is die grens van 26 uur sociaal acceptabel. Maar vrouwen zonder jonge kinderen zouden hun arbeidsduur aanzienlijk kunnen uitbreiden zonder in botsing te komen met de publieke opinie. Portegijs: „Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld nog best 2,3 uur per week extra willen werken. Als je dat voor elkaar kunt krijgen, tikt de arbeidsparticipatie wel aan omdat het om zo’n grote groep gaat.”

De bevindingen van het SCP dienen als uitgangspunt voor de Taskforce Deeltijdplus, een commissie die uitbreiding van deeltijdarbeid moet bevorderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden