Partnerloon voorkomt geruzie na scheiding

Geen alimentatie achteraf, maar partnerloon tijdens de relatie, bepleit Marleen Kruitwagen. Het scheelt een hoop ellende.

MARLEEN KRUITWAGEN en INTERIM COMMUNICATIE-ADVISEUR EN TEKSTSCHRIJVER

We kennen spaarloon, dagloon, uurloon en wat mij betreft binnenkort ook een partnerloon. Dit is het loon dat de ene partner aan de andere partner betaalt gedurende de periode van het geregistreerde partnerschap in combinatie met de zorg voor gezamenlijke kinderen. Het grootste voordeel van deze regeling: de lusten en lasten van het samenzijn verplaats je naar de feitelijke periode van het partnerschap. Na de breuk hoeft men geen jarenlange afhankelijkheidsrelatie met elkaar te onderhouden en kunnen de ex-partners zich volledig richten op wat ze nog wel samen delen: de zorg voor de kinderen. De alimentatie voor de kinderen blijft in deze situatie wel bestaan.

Waarom is dit de moeite waard om te onderzoeken? Behalve het feit dat een op de drie huwelijken en/of partnerregistraties eindigt in een breuk, blijkt uit onderzoek dat 60 procent van de jongeren tegen het betalen van partneralimentatie is. Het past ook niet meer in deze tijd waarin mannen en vrouwen evenveel mogelijkheden hebben een eigen inkomen te verdienen door arbeid.

undefined

Urenvermindering

Partneralimentatie is gebaseerd op een verouderde situatie waarin de man voor het inkomen zorgt en de vrouw voor het huis en de kinderen. We leven niet meer in 1960 en het komt ook voor dat na een scheiding de vrouw alimentatie betaalt aan haar ex-man. Omdat de meeste vrouwen na de komst van kinderen minder uren gaan werken, is het nu nog meestal de man die de vrouw betaalt. Met partnerloon kunnen partners ervoor zorgen dat het inkomensverlies door de urenvermindering gecompenseerd wordt tijdens de relatie. Partners delen dan lief en leed maar ook inkomen en arbeid.

Hoe werkt partnerloon? Het is een kwestie van optellen en delen. Voorbeeld: neem een gezin dat bestaat uit twee volwassenen met ieder een baan en twee kinderen. Degene die het meeste verdient in loondienst of als ondernemer zet een percentage van het inkomen opzij voor degene die voor het huishouden en de kinderen zorgt. Dat kan een jaarlijks bedrag zijn, zoals bij het spaarloon.

undefined

Claim

Het bedrag op de partnerloonrekening neemt toe naarmate de relatie duurt. Het gespaarde geld komt bijvoorbeeld eens per vijf jaar vrij. Degene voor wie het geld bedoeld is, kan het laten staan of het opnemen voor een vakantie of een grote aanschaf. Daar kan later geen claim op worden gelegd: dat geld is weg. Het partnerloon kan alleen betaald worden als er salaris wordt verdiend. Bij werkloosheid wordt het percentage partnerloon aangepast aan de nieuwe inkomenssituatie.

Wat levert het partnerloon op? Een evenwichtige verdeling van plichten en rechten tijdens het partnerschap. Plus een enorme besparing op advocaten en intermediairs bij conflicten over partneralimentatie. Degene die na een gezamenlijk besluit minder gaat werken of tijdelijk niet werkt, zet zichzelf op achterstand. Dat is te begrijpen wanneer de liefde bloeit en de relatie standhoudt. Bij een breuk is daar de realiteit: je hebt jarenlang minder gewerkt en daardoor minder perspectief in je loopbaan en inkomen. Dan is het prettig om met je zelfverdiende geld verder te kunnen in plaats van nog jarenlang je hand op te moeten houden bij je ex-partner. Laat alle energie naar de kinderen gaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden