Partner ondergedoken Turkse journalist mag land niet uit

Journalist Can Dündar in juni in Istanbul tijdens een persbijeenkomst bij de pro-Koerdische krant Ozgur Gundem. Dündar zit al enige tijd ondergedoken in het buitenland. Beeld afp
Journalist Can Dündar in juni in Istanbul tijdens een persbijeenkomst bij de pro-Koerdische krant Ozgur Gundem. Dündar zit al enige tijd ondergedoken in het buitenland.Beeld afp

Turkije heeft het paspoort van Dilek Dündar, de vrouw van de Turkse journalist Can Dündar, ingenomen. De vrouw wilde vandaag een vlucht nemen op het vliegveld van Istanbul, maar haar werd te verstaan gegeven dat ze het land niet mag uitreizen, meldt schrijversorganisatie Pen International.

Redactie

Can Dündar is de voormalig hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet. Eind vorig jaar werd hij met een collega gearresteerd en beschuldigd van het onthullen van staatsgeheimen, spionage en hulp aan een terroristische organisatie. Aanleiding was een publicatie in de krant over wapenleveranties van de Turkse geheime dienst aan islamistische groepen in Syrië.

In mei werd Dündar veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en tien maanden wegens 'hoogverraad'. Hij ging tegen de uitspraak in beroep.

Bij het verlaten van de rechtbank werd Dündar beschoten door een man die 'verrader' riep. Dat Dündar niet geraakt werd, had hij voornamelijk aan zijn vrouw te danken, die de dader aanvloog.

Half augustus stapte Dündar op als hoofdedacteur van Cumhuriyet. In zijn afscheidscolumn verzuchtte hij alle vertrouwen in de rechterlijke macht te zijn kwijtgeraakt na de mislukte staatsgreep.

Na de mislukte staatsgreep eind juli werd in Turkije de noodtoestand afgekondigd. De autoriteiten mogen sindsdien het paspoort innemen van iedereen naar wie zij onderzoek doet. Sinds 1 september geldt dat ook voor de partners van verdachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden