Partijvoorzitter CU twijfelt over Bosbelasting

HILVERSUM (ANP) - Als de belastingheffing voor rijke bejaarden te ingewikkeld wordt, is het wellicht beter die niet in te voeren. Dat zei partijvoorzitter Peter Blokhuis van de ChristenUnie zaterdag voor de TROS op Radio 1.

Hij reageerde daarmee op signalen dat de heffing voor rijkere AOW'ers moeilijk uitvoerbaar is. Deze zogeheten Bos-belasting moet vanaf 2011 gefaseerd worden ingevoerd, zo is in het coalitieakkoord opgenomen. Het doel ervan is de AOW betaalbaar te houden met een stijgend aantal ouderen in de toekomst.

PvdA-partijvoorzitter Lilian Ploumen reageerde direct stekelig. Volgens haar is het merkwaardig om bij een eerste probleem meteen terug te komen op afspraken. „Complexiteit bij de uitvoering kan geen reden zijn om af te zien van een maatregel”, aldus Ploumen. Het is volgens haar veel te vroeg om het principe ter discussie te stellen. De PvdA had de belastingheffing in haar verkiezingsprogramma staan.

CDA-partijvoorzitter Peter van Heeswijk is ook niet gerust op de uitvoering van de maatregelen maar zei dat het CDA zich houdt aan de gemaakte afspraken. Die houden in dat 65-plussers met een aanvullend pensioen boven de 18.000 euro vanaf 2011 een heffing krijgen van 0,6 procent. Dat loopt op tot 17,9 procent in 2040.

Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigde zaterdag een bericht in De Telegraaf dat er „complexe uitvoeringsaspecten” zitten aan de belastingmaatregel. Dat komt onder meer omdat ouderen die doorwerken tot hun 65e jaar onder de heffing uit kunnen komen. De dienst bekijkt op welke manier de afspraken uit het coalitieakkoord kunnen worden vormgegeven, meldde de woordvoerder. Voor de zomer moet de Tweede Kamer ingelicht worden over de uitvoering.

De fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer laat weten zich aan de afspraken te houden. De fractie wacht een voorstel van het kabinet over de heffing af, zo laat een woordvoerder zaterdag weten.

GroenLinks is van plan minister Wouter Bos (Financiën) dinsdag naar de Tweede Kamer te roepen om hem aan de tand te voelen over mogelijke problemen met de uitvoering van de belastingmaatregel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden