Partijkantoren verhuizen naar 'gewone' wijken
Redactie: Cyntha van Gorp, Teun Lagas, Karen Zandbergen
Niet alleen de kiezers zijn in beweging, ook de hoofdkwartieren van de politieke partijen zijn de laatste tijd meer op drift dan ooit. De verhuisdozen bij het PvdA-partijkantoor aan de Amsterdamse Herengracht kunnen zo langzamerhand worden ingepakt, meent het Kamerlid Hans Spekman. Het vertrek uit de Grachtengordel naar een 'gewone' wijk zoals de Amsterdamse Bos en Lommer of naar een andere stad als Utrecht, maakt deel uit van zijn persoonlijke verkiezingscampagne om partijvoorzitter te worden. Spekman werpt dus een politiek-strategisch argument in de strijd, voor het vertrek uit het gehuurde Rijksmonument aan de gracht. Overigens is het achter de voordeur van Herengracht 54 bepaald geen luxe, maar eerder een afgetrapte bende waarvoor de kiezers zich zouden schamen.
Trend De PvdA is niet de enige partij met verhuisplannen. Alle politieke organisaties gingen de laatste tijd op zoek naar meer efficiëntie, nu nog maar 2 procent van de Nederlandse kiezers in het ledenbestand terug te vinden is. De meeste zijn al overgestapt naar een schameler behuizing, alleen al dit jaar verkassen er drie. Niet zo opvallend is het nieuwe 'ChristenUniehuis' dat in Amersfoort werd betrokken. Meer voeten in de aarde had het voorstel van het SGP-hoofdbestuur om het huidige kantoor in Gouda te verlaten. De SGP-afdeling Dordrecht meende dat 'de oudste stad van Holland dan recht had op huisvesting van de oudste politieke partij van Nederland'. Het bestuur hield het been echter stijf, dit voorjaar werd besloten dat de staatkundig gereformeerden naar Rotterdam zullen gaan.
Emotioneel SP-vertrek De opvallendste stap naar een nieuw adres wordt dit jaar genomen door de SP. Voorzitter Jan Marijnissen en zijn mede-socialisten nemen binnenkort hun intrek in een voormalig Rabobankgebouw in Amersfoort. Dat mag dan een ultieme overwinning op het kapitalisme lijken, het zal straks ook een emotioneel vertrek worden uit de Vijverhofstraat in Rotterdam. Aan deze straat is de partij groot geworden. Daar hangt de geur van de nooit meer gebruikte stencilmachine. Daar wordt de partijkrant De Tribune gedrukt, zoals dagblad De Waarheid ooit van de persen rolde in Felix Meritis, het eens zo machtige bolwerk in Amsterdam van de Communistische Partij Nederland. (De slogan van de SP-hoofdredacteur luidde destijds: 'De waarheid leest u in de Tribune'). De Vijverhofstraat is de laatste grote naam onder de politieke hoofdkwartieren. De VVD'ers zijn immers al jaren geleden vertrokken van hun roemruchte adres in Den Haag, waar één van de voorzitters (Dian van Leeuwen-Schut) als bijnaam 'de Stalin van de Koninnegracht' verwierf. De liberalen zitten nu om de hoek van de gracht op een goedkoper adres. En het CDA verliet ook al weer een tijdje terug het befaamde Dr.Kuyperhuis, ooit de trots van de ARP. Het huidige christen-democratische honk is gelegen in een niet onaardig voormalig kantoor van de Haagse Duinwaterleiding, op een plek aan de rand van de Schilderswijk waar Hans Spekman zijn vingers bij zou aflikken. Bij al deze migratie is alleen GroenLinks niet voor- of achteruit te krijgen, die partij huist nog steeds op het oude adres aan de Utrechtse Oudegracht. De beweging van Geert Wilders komt in dit hele verhaal uiteraard niet voor, want de PVV kent geen leden, is geen partij en heeft dus ook geen partij-hoofdkwartier. De PvdA van Hans Spekman gaat intussen een lastige discussie tegemoet. De partij kan niet zomaar de deur van de Herengracht 54 achter zich dichttrekken omdat het huurcontract pas over een jaar of drie afloopt.
Amsterdam-Den Haag Het voorstel van het Utrechtse Kamerlid om de gewone wijk in te trekken past in de oude reflex van de PvdA-achterban om afstand te houden van de beroepspolitici in Den Haag. Het ging in de partij heel vaak om de machtsstrijd tussen 'Amsterdam' en 'Den Haag'. 'Amsterdam' was jarenlang de beroemde Tesselschadestraat, daarna de Nicolaas Witsenkade. PvdA-voorzitter Koos Vorrink besloot eind jaren veertig om de 'Tesselschadestraat' naar Den Haag te verplaatsen. In 1996 koos het partijbestuur voor verhuizing naar de omgeving van het Binnenhof. Het kwam er nooit van. "Amsterdam is de enige legitieme vestigingsplaats voor de PvdA", schreef oud-senator Joop van den Berg eens over zijn partij.
1 Felix Meritis, Amsterdam
(CPN, tot 1980) 2 Het Kuyperhuis, Den Haag
(ARP/CDA, tot 2006)
3 Tesselschadestraat, Amsterdam
Beroemdste partijkantoren
(PvdA, 1980)
undefined