Partijen zijn uit op pensioenakkoord

In oktober debatteerde de Eerste Kamer over de pensioenen. Hier vanaf links de fractievoorzitters Roel Kuiper (ChristenUnie), Jan Nagel (50PLUS) en Tof Thissen (GroenLinks).Beeld ANP

Het kabinet, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP willen vandaag een akkoord sluiten over de pensioenplannen van het kabinet. De hoop is dat dat in twee relatief korte sessies kan.

Na overleg donderdag zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën al dat de onderhandelaars 'een heel eind' waren en dat hij hoopte dat ze er vandaag 'een klap' op zouden kunnen geven.

Dijsselbloem zit vanochtend zelf in de Tweede Kamer wanneer premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) op zijn ministerie bijeenkomen. Volgens planning sluiten de fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) begin van de middag aan om tot een akkoord te komen.

Als dat lukt, wordt het resultaat dinsdag voorgelegd aan CDA en GroenLinks, partijen die tot donderdag ook aan de onderhandelingstafel zaten.

Btw-plicht voor pensioenfondsen
Op tafel ligt een voorstel waarbij de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 wordt verlaagd van 2,25 naar 1,875 procent van het inkomen. Het kabinet wilde dat verlagen naar 1,75, maar kreeg geen steun bij de oppositiepartijen. Het nu iets hogere percentage betekent wel dat er een gat valt van een paar honderd miljoen euro, waarvan nu nog onduidelijk is hoe dat gedekt wordt. Mogelijk wordt de pensioenopbouw voor hogere inkomens beperkt of komt er een verhoging van de aanschafbelasting voor auto's. Ook ligt er een plan om pensioenfondsen btw-plichtig te maken.

De pensioenplannen van het kabinet moeten een bezuiniging van 2,8 miljard euro opleveren. Dat is de grootste post uit het regeerakkoord. Het kabinet heeft oppositiepartijen nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Senaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden