Partijen willen scherper verbod op discriminatie homodocent

den haag – Een bijzondere school mag een homoseksuele docent niet weigeren vanwege zijn geaardheid en/of homoseksuele relatie. Maar hoe het zit met ’bijkomende omstandigheden en gedragingen’ is onduidelijk. De Tweede Kamer wil dat nu veranderen.

Om duidelijkheid te scheppen is het volgens D66-Kamerlid Van der Ham nodig om de zogeheten ’enkele feit constructie’ uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) te schrappen. Wat hem betreft hoeven docenten niet langer de grondslag van hun school te onderschrijven, maar is respecteren alleen ook voldoende. De initiatiefwet die hij gisteren daartoe indiende, is medeondertekend door VVD, PvdA, SP en GroenLinks.

De ’enkele feit constructie’ heeft de afgelopen jaren voor een hoop verwarring en onrust gezorgd. In de Algemene Wet Gelijke Behandeling, uit 1993, staat dat een bijzondere school een docent niet mag weren vanwege het ’enkele feit’ dat hij homoseksueel is of een homoseksuele relatie heeft. Maar bijzondere scholen mogen wel rekening houden met andere omstandigheden.

Als een docent een levenstijl heeft waarmee hij datgene wat hij op school uitdraagt verwerpt of zelfs belachelijk maakt, kan een school daar nu nog kanttekeningen bij plaatsen. Tot nu toe is het twee keer tot een oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling gekomen. In beide gevallen trok de school aan het kortste eind.

Toch werd Nederland twee jaar geleden op de vingers getikt door eurocommissaris Spidla. Hij meende dat die de Nederlandse wet te veel ruimte biedt aan kerken, religieuze scholen en organisaties om homoseksuelen en vrouwen te weren. Toenmalig minister Ter Horst nam zich daarom al voor om de ’enkele feit constructie’ uit de wet te schrappen. Maar de tekst die ervoor in de plaats zou moeten komen zou, zo stelden de vijf fracties toen al, nauwelijks verbetering opleveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden