Partijen willen imams van 'extremisten-gala' weren

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).Beeld anp

De komst van een aantal omstreden imams leidt in Rijswijk en daarbuiten tot spanningen. D66-Kamerlid Gerard Schouw vraagt minister Lodewijk Asscher (Integratie) middels Kamervragen wat hij gaat doen om de sprekers van de 'galabijeenkomst' te weren.

Redactie

,,Minister Asscher kondigde in augustus vorig jaar aan zogenoemde haatimams te willen weren uit Nederland door bijvoorbeeld een visum te weigeren", stelt Schouw. "Hij zei dat hij haatimams het werken moeilijk en waar het kan onmogelijk zou maken. Ook willen we de feiten horen waarom dit evenement wel of geen doorgang kan vinden."

Schouw wil ook weten of sindsdien haatpredikers het land zijn uitgezet of de toegang tot Nederland is geweigerd. Hij is niet de enige die zich zorgen maakt. Malik Azmani van de VVD doet dat ook. ,,Geen podium bieden aan haatpredikers in NL. Vrije samenleving dient beschermd te worden'', twitterde hij. Eerder stelde hij ook al vragen, net als nu inmiddels ook het CDA.

Kamerlid voor het CDA Pieter Omtzigt: ,,Wanneer imams het salafisme prediken, moet Nederland een visum weigeren. Deze imams hebben onder meer de daden van terreurorganisatie Al Nusra gesteund en de jihad in Europa gefaciliteerd. Minister Asscher beloofde visa te weigeren van radicale imams. Hij en minister Opstelten moeten nu de daad bij het woord voegen.''

'VVD, doe iets'
PVV-collega Geert Wilders hield het kort: ,,Grenzen dicht!! #geenhaatimams'' en ook Joram van Klaveren van de Groep Bontes/Van Klaveren sprak zich tegen de komst van de omstreden imams uit. ,,Geen geweldspredikers in Rijswijk. De #VVD heeft daar een burgemeester, ze hebben een staatssecretaris en een minister van V&J. Doe dan wat!'', twitterde hij.

Een van de genodigden bij het Rijswijkse gala, imam Tarik Ibn Ali, is komende zondag ook één van de sprekers op een conferentie in de Berberse taal in Moskee el Oemma in Den Haag. Ibn Ali, die eigenlijk Tarik Chadlioui heet, wordt gezien als een van de belangrijkste contacten van extremistengroepen Shariah4Belgium en Shariah4Holland. Ook heeft hij veel contact met Nederlandse jihadgangers. Hij woonde een aantal jaren in Antwerpen, maar vertrok onlangs naar Caïro.

Verder is ook Othman al Khamis van plan om te komen, een prediker uit Koeweit die lid is van de organisatie Council of Supporters. Die stond aan de wieg van het Al Nusra-front in Syrië, een aftakking van al-Qaeda.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden