Partijen willen hoorzitting over onverdoofd ritueel slachten

CDA, ChristenUnie en SGP willen een hoorzitting in de Tweede Kamer met joodse - en islamitische organisaties over het ritueel slachten. De Kamer praat morgen over het voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om een einde te maken aan het onverdoofd ritueel slachten.

'Het is een onderwerp dat mensen heel erg diep raakt. Ik hoor nu van diverse groeperingen dat ze geen kans hebben gehad hun zegje te doen, terwijl de maatregel hen zeer treft. Ze zeggen: jullie praten over ons en niet met ons', aldus CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel, die ze daarom alsnog wil horen. Hij doet het verzoek vandaag namens de ChristenUnie en de SGP, de partijen die geen verbod op onverdoofd ritueel slachten willen, omdat dit de vrijheid van godsdienst raakt.

Striktere regels
Ormel wil wel striktere regels voor ritueel slachten. Hij vindt het raadzaam dat de Kamer met de religieuze gemeenschappen praat, voordat verder wordt gesproken over het voorstel. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) stelde eerder dat ritueel slachten onlosmakelijk onderdeel is van de geloofsbeleving. De Joodse Gemeente Amsterdam zegt te willen vasthouden aan eeuwenoude tradities en koosjer slachten.

Onnodig veel pijn

Eind 2010 hield de PvdD al een bijzondere procedurevergadering waar beelden van onverdoofd ritueel slachten werden getoond. Volgens wetenschappers en dierenartsen lijden dieren door onverdoofd slachten onnodig extra veel stress en pijn. Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer twee miljoen kalveren, kippen, geiten en schapen zonder verdoving de keel doorgesneden. Thieme wil af van de uitzondering in de wet die het joodse en islamitische slachters toestaat dieren zonder verdoving te slachten. 'De vrijheid tot het uitvoeren van bepaalde riten en tradities houdt op waar mensen of dieren leed ondervinden'.

Nu de PvdA onlangs aangaf voor verdoofd ritueel slachten te zijn, is er in de Kamer een brede steun. Eerder schaarden PVV, SP, GroenLinks en D66 zich al achter dit plan van de Partij voor de Dieren.

Onderzoek Universiteit van Wageningen
Uit onderzoek dat de Animal Science Group van de Wageningen Universiteit heeft uitgevoerd voor het ministerie van Landbouw, Economische Zaken en Innovatie, blijkt dat een dier dat ritueel wordt geslacht, 1 tot 3 minuten pijn lijdt. Als de halsslagaders meteen goed worden doorgesneden heeft het dier nog zo'n 80 seconden gevoel. Als de slachter vaker moet snijden kan de pijn tot drie minuten aanhouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden