Partijen Pakistan slaan politiek slaatje uit protest

Demonstratie tegen anti-islamfilm én falend beleid

In een poging de Pakistaanse gemoederen te sussen, betaalde de Amerikaanse overheid een bedrag van 70.000 dollar (ruim 50.000 euro) om radio en televisiespotjes uit te zenden waarin president Barack Obama en minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton uitleggen dat zij het niet eens zijn met de inhoud van de anti-islamfilm.

Maar dat leek voor demonstranten op straat weinig uit te maken.

"Als het waar is dat ze niets met de film te maken hebben, waarom verbieden ze hem dan niet?", vraagt een demonstrant zich hardop af.

Donkere rookwolken hangen in de lucht bij het luxevijfsterrenhotel Serena in Islamabad, afkomstig van brandende autobanden. Met zeecontainers, prikkeldraad, politie-eenheden en paramilitairen proberen de Pakistaanse autoriteiten te voorkomen dat boze demonstranten oprukken richting de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad.

De beveiliging bij het Serena hotel was de laatste barrière voor de demonstranten, die ook gisteren weer betoogden tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. Ze sloegen met stokken en gooiden stenen naar de politie. Die vuurde terug, waardoor diverse betogers gewond raakten. Sommigen dropen af, anderen gingen verder. Pas nadat de avond was gevallen had de politie weer greep op de situatie.

Elders in het land sloopten demonstranten een bioscoop, een kerk, winkels en publieke bezittingen. Een betoger in Islamabad liep na afloop triomfantelijk met een stopbord in zijn hand. De 32-jarige Ajmal Hussain, assistent-professor op een universiteit, keek hoofdschuddend toe. "We moeten niet onze eigendommen vernietigen."

De Pakistaanse regering had mobiele telefoonnetwerken afgesloten uit angst voor een aanslag die geactiveerd zou kunnen worden met een mobiele telefoon. Ook had zij opgeroepen tot een vreedzaam protest tegen de film, die de voor moslims heilige profeet Mohammad beledigt.

De overheid had kunnen weten dat een vrije dag om te protesteren zou eindigen in geweld, zeggen critici. Anderen, zoals minister Firdous Ashiq Awan, zegt dat de regering geen keus had. "De religieuze partijen hadden protesten aangekondigd en de autoriteiten wilden niet dat het volk aan de ene kant en de overheid aan de andere kant zou komen te staan."

Begin volgend jaar zijn er nationale verkiezingen in Pakistan. Het is belangrijk dat politieke en religieuze partijen laten zien welke straatmacht ze op de been kunnen brengen. Dat zorgt voor stemmers. "In een verkiezingsjaar zoeken politieke en religieuze partijen naar mogelijkheden om hun imago op te krikken. Ze proberen een politiek slaatje te slaan uit de oprechte woede onder het publiek over de film", zegt Talat Hussain, een gerenommeerd journalist voor de televisiezender Express- News. "Verbannen organisaties gebruiken de woede als een kans om te laten zien dat ze nog steeds de macht hebben om mensen op de been te brengen."

Het geweld komt volgens Hussain voort uit frustratie. "De werkeloosheid is enorm hoog. De overheid heeft op alle mogelijke punten gefaald. De jeugd zonder werk en de mensen die moeite hebben om rond te komen zien een dag als vandaag als een kans om zich te uiten."

Amerikaans spotje
Intussen was voor veel demonstranten Pakistans impopulaire relatie met de Verenigde Staten een bijna even belangrijke reden om de straat op te gaan als de film. De film is volgens veel demonstranten, en zelfs volgens premier Raja Pervaiz Ashraf, een samenzwering tegen moslims. Ajmal Hussain, een 32-jarige demonstrant gaat nog een stapje verder. "Dit is een demonstratie tegen de Verenigde Staten en Israël. Zij zitten achter het maken van de film. Zij moeten zich verontschuldigen."

De meeste Pakistanen bleven thuis uit angst voor het geweld. Velen veroordeelden de gewelddadige demonstraties via Twitter. 'Boze demonstranten wordt verzocht om hun eigen bezit te verbranden en chaos te creëren in hun eigen wijken, voor de liefde voor de profeet', schreef een boze Syed Ali Abbais Zaidi, oprichter van de Pakistaanse Jongerenalliantie die zich inzet tegen extremisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden