Partijen Noord-Ierland sluiten akkoord (laatste nieuws)

De protestantse dominee Ian Paisley en Sinn-Feinleider Gerry Adams hebben maandag op een historische bijeenkomst afgesproken dat ze een gezamenlijke Noord-Ierse regering gaan vormen die op 8 mei moet aantreden.

Het was voor het eerst dat Paisley en Adams direct met elkaar spraken. De twee zouden elkaar niet de hand hebben geschud, maar ze zaten wel zij aan zij bij het bekendmaken van de uitkomst.

"Ik denk dat er enorme mogelijkheden in het verschiet liggen voor onze provincie", zei de tachtigjarige Paisley, leider van de grootste protestantse partij, die van de Democratische Unionisten (DUP). "We moeten niet toestaan dat onze terechte afschuw van de gruwelijkheden en tragedies van het verleden een obstakel vormt om een betere en stabielere toekomst voor onze kinderen te creëren", zei hij.

De 58-jarige Adams zei dat de onderhandelingen en het akkoord van maandag het begin inluiden van een nieuw politiek tijdperk. Hij zei dat protestanten en katholieken eeuwenlang met elkaar in de clinch hebben gelegen. "Nu is er een nieuw begin, met Gods hulp", zei hij.

De DUP weigerde jarenlang elke vorm van samenwerking met Sinn Fein, de grootste katholieke partij, vanwege de banden van die partij met het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Belangrijke politieke ontwikkelingen zoals de ontwapening van het IRA in 2005 en de toezegging van Sinn Fein in januari om het gezag van de (door katholieken gehate) Noord-Ierse politie te erkennen, hebben de diepgewortelde haat van de Unionisten echter doen afzwakken en de weg vrijgemaakt voor onderhandelingen.

Adams en Paisley zeiden dat de voorbereidende formatieonderhandelingen direct zouden beginnen, zodat de regering op 8 mei kan aantreden.

Groot-Brittannië, dat eerder had gedreigd het op 7 maart gekozen Noord-Ierse parlement te ontbinden tenzij uiterlijk maandag een gezamenlijke regering van protestantse en katholieke partijen gereed was, liet weten dat het Lager- en het Hogerhuis voor dinsdag een noodwet zullen goedkeuren die het mogelijk maken dat het parlement toch nog na het verstrijken van de deadline aanblijft.

"Alles wat we de afgelopen tien jaar hebben gedaan was een voorbereiding op dit moment", zei de Britse premier Tony Blair. De ontmoeting tussen Paisley en Adams noemde hij 'een opmerkelijke toenadering'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden