Partijen kunnen nu uitpakken met hun programma's

„Het speelkwartier in Den Haag is voorbij”, zei D66-leider Alexander Pechtold in een reactie op de bezuinigingsmogelijkheden. Zijn partij presenteert vandaag het verkiezingsprogramma. Daar is met opzet mee gewacht tot na de publicatie van de rapporten.

Dat geldt ook voor de PvdA. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer zei gisteren dat ze op zoek gaat naar maatregelen die het minst pijn doen voor de zwakke groepen.

Het CDA heeft maandag zijn programma gepresenteerd, maar de financiële bijlage komt volgende week. Daarvoor wilden de politici eerst de rapporten hebben.

De SP heeft scherpe kritiek op veel voorstellen. Volgens fractievoorzitter Emile Roemer zullen mensen met een laag inkomen, werklozen en chronisch zieken zich het ’leplazerus schrikken’. Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks is tegen de eigen bijdrage voor de huisarts, verlagen van het minimumloon en uitkeringen.

Als er bij Defensie 2,1 miljard euro wordt bespaard en dat ten koste gaat van 23.500 banen, dan kunnen ze net zo goed Defensie opheffen. Zo reageert Jan Kleian, voorzitter van de bond van defensiepersoneel Acom, op de bezuinigingsvoorstellen.

De vereniging van universiteiten VSNU en de HBO-raad hebben op hun beurt geen goed woord over voor de voorstellen voor het hoger onderwijs. „Dit is een ambtelijke analyse uit de jaren tachtig”, aldus VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. Voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad noemt het „vreemd dat studenten in alle gevallen meer betalen en er niet of nauwelijks meer onderwijs voor terugzien.”

Vakcentrale FNV vreest dat de voorstellen leiden tot een grotere tweedeling in Nederland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden