Partijen in Hong Kong hebben nog meerdere opties

Politiemensen in Hongkong proberen een demonstrant van zijn plek te krijgen. De politie in Hongkong plaatste vandaag nieuwe dranghekken bij het kantoor van stadsbestuurder Leung Chun-ying. De pro-democratiebetogers eisen zijn terugtreden, zo niet dan dreigen zij het gebouw te bezetten. Beeld reuters
Politiemensen in Hongkong proberen een demonstrant van zijn plek te krijgen. De politie in Hongkong plaatste vandaag nieuwe dranghekken bij het kantoor van stadsbestuurder Leung Chun-ying. De pro-democratiebetogers eisen zijn terugtreden, zo niet dan dreigen zij het gebouw te bezetten.Beeld reuters

Tienduizenden demonstranten bezetten al dagen de straten van Hong Kong, terwijl drommen studenten vandaag de toegang tot regeringsgebouwen blokkeerden. De protestleiders hebben een ultimatum gesteld voor het vertrek van de hoogste baas van de stad, de zogeheten 'chief executive' Leung Chun-ying.

Bewerkt door redactie internet

De verwachting is dat de demonstranten hun zin niet krijgen. In dat geval is het niet ondenkbaar dat de spanningen hoog oplopen. Desondanks zeggen veel experts en betrokkenen uit de politiek dat alle partijen, de pro-democratische demonstranten, de regering van Hong Kong en de Communistische Partij in Peking, nog mogelijkheden hebben om de situatie weer te normaliseren.

Een aantal opties op een rij.

De demonstranten:

-Gebouwen bezetten, zoals aangekondigd; De leiders van de studenten kunnen hun belofte om overheidsgebouwen te bezetten nakomen. Dit zou kunnen leiden tot confrontaties, omdat de politie donderdag gewaarschuwd heeft dat dergelijke acties 'ernstige consequenties' zullen hebben. Bovendien zouden bezettingen afbreuk kunnen doen aan de nu nog groeiende maatschappelijke steun voor het protest.

-Demonstraties voortzetten; De studenten zouden hun plan om overheidsgebouwen te bestormen kunnen laten varen, maar hun bezettingen van de belangrijke wegen in Hong Kong kunnen voortzetten. Agenten lieten het afgelopen weekend op een confrontatie aankomen door traangas en pepperspray in te zetten maar hebben zich inmiddels teruggetrokken. Het lijkt er op dat de politie bereid is de protesten te gedogen.

-Compromissen sluiten; De studenten overwegen met de autoriteiten te onderhandelen. Eisen, zoals het aftreden van stadsbestuurder Leung, moeten dan tijdelijk de ijskast in. Sommigen zijn bereid in te binden als de autoriteiten met de pro-democratische beweging in gesprek willen. Anderen zijn volhardend en houden vol dat Leung moet terugtreden.

De betogers halen op hun beurt de dranghekken weer weg. Beeld reuters
De betogers halen op hun beurt de dranghekken weer weg.Beeld reuters

De autoriteiten van Hong Kong:

-Opnieuw ingrijpen; De politie heeft haar inzet bij de demonstraties teruggeschroefd, nadat zondag nog traangas en pepperspray waren gebruikt. De harde respons leidde tot grotere sympathie voor de demonstranten en nog meer mensen die de straat op gingen. Als de politie ervoor kiest om de straten alsnog schoon te vegen, zal dat met de gebarricadeerde hoofdwegen een zware klus blijken.

-Toegeven; Leung zou terug kunnen treden onder het mom van gezondheidsklachten, zoals in het verleden vaker is gebeurd. Tot nu toe heeft de door China gesteunde chef iedere wijziging in het stadsbestuur uitgesloten, wat erop zou kunnen wijzen dat hij niet van plan is toe te geven.

-Steun zoeken of een akkoord sluiten; Het Pekinggezinde politieke bestuur zoekt steun bij zakenlieden wier inkomsten door de protesten zijn teruggelopen. Anderen dringen erop aan dat beide partijen akkoord gaan met onderhandelingen zonder voorwaarden.

De Pekinggezinde bestuurder van Hongkong, Leung Chun-ying. Beeld reuters
De Pekinggezinde bestuurder van Hongkong, Leung Chun-ying.Beeld reuters

De partijleiding in Peking:

-Geduldig afwachten; Tot nu toe lijkt de communistische partijtop in Peking te wachten tot de protesten hun momentum verliezen en als een nachtkaars uitgaan. Toch neemt de druk toe om de straten schoon te vegen nu de vakantieperiode rond de Chinese nationale feestdag op zijn eind loopt. Vrijdag moeten de kantoren en winkels heropenen.

-Inbinden; Peking zou Leung kunnen terugtrekken, zoals de demonstranten vragen. Carrie Lam, een plaatsvervanger die meer populariteit geniet, zou aangewezen kunnen worden als zijn opvolger. China zou ook concessies kunnen doen over de samenstelling van de 1200-koppige raad die de kandidaten voor opvolging van Leung kiest in 2017. Echter, de Chinese leiders zijn het afgelopen jaar terughoudend geweest in het sluiten van compromissen met betrekking tot de roep om democratie in Hong Kong.

--Troepen sturen; De Chinese leiders kunnen politie of het leger sturen om de straten schoon te vegen. Gevaar is dat die beslissing zou kunnen leiden tot bloedvergieten en destabilisatie van zowel Hong Kong als China. Deze optie wordt met de dag moeilijker nu de demonstranten in aantallen toenemen en zich als een olievlek verspreiden over de stad.

De Chinese president Xi Jinping heeft laten weten niet te zullen toegeven aan de eisen van de demonstranten in Hongkong. Hij bracht gisteren nog een toost uit tijdens de viering van National Day, de dag waarop de stichting van de Volksrepubliek China werd herdacht, 65 jaar geleden. Beeld getty
De Chinese president Xi Jinping heeft laten weten niet te zullen toegeven aan de eisen van de demonstranten in Hongkong. Hij bracht gisteren nog een toost uit tijdens de viering van National Day, de dag waarop de stichting van de Volksrepubliek China werd herdacht, 65 jaar geleden.Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden