'Partijen in campagne richten zich te veel naar CPB'

DEN HAAG - Of het komende verkiezingscampagnes beter gaat, durft PvdA-fractieleider Ad Melkert niet te voorspellen. Toch deed hij gisteren een oproep aan 'alle partijen' om voortaan in de aanloop naar de verkiezingen minder rekening te houden met de rapportcijfers die het Centraal Planbureau (CPB) geeft aan partijprogramma's.

Melkert deed er voor de Kamerverkiezingen van zeven maanden geleden net zo hard aan mee als de andere politieke kopstukken in de race. Ook hij waste zijn tegenstanders de oren, wanneer die van het CPB te verstaan hadden gekregen dat hun programma een ongunstig effect had voor de economie. Een partijprogramma met zo'n negatieve CPB-veroordeling wordt in Den Haag weinig serieus genomen.

Het CPB wordt tegelijk door veel politici als een lastig keurslijf beschouwd. Een 'strijkbout' die alle mooie plooien uit verkiezingsprogramma's weghaalt. De economen van de Haagse Van Stolkweg belemmeren de creativiteit bij het bedenken van oplossingen voor de samenleving. Vooral de berekening hoeveel nieuwe banen een partijprogramma oplevert weegt zwaar.

Wie volgens het CPB-rapport de volgende vier jaar te weinig werkgelegenheid meebrengt krijgt het zwaar te verduren in Den Haag.

Tot nu doet niemand iets aan die beklemmende positie die leidt tot voorspelbare debatten. Alle partijen schrijven hun programma's zo goed mogelijk toe naar de bekende rekenmodellen, die de basis vormen voor het rapportcijfer. Melkert begon er daarom gisteren maar eens over, toen hij een boek over de campagne in ontvangst nam dat Vrij Nederland-journalist Ornstein schreef samen met twee voorlichters, Kramer (verkeer en waterstaat) en Van der Maas (ex-VVD).

Volgens de PvdA'er moeten de partijen eerst maar eens besluiten vergelijkbare doorberekeningen te laten doen door concurrerende econonomische instituten. Dat maakt de discussies over nieuwe banen, koopkracht voor de minima en kansen voor het bedrijfsleven alvast wat minder voorspelbaar. In de campagne van het voorjaar was er al wel enige concurrentie: het Rijksinstituut voor milieuhygiëne (Rivm) berekende wat effecten de voornemens van de partijen op het milieu. In hoeverre dat soort berekeningen later in de praktijk kloppen is weer een ander onderwerp van discussie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden