Partijen hebben steeds minder leden

Van onze mediaredactie Het lijkt erop alsof de politieke partijen binnenkort geschiedenis zullen zijn, schrijft Gerard van Westerloo in Vrij Nederland. “Van alle politiek partijen - klein christelijk rechts en de SP uitgezonderd - holt het ledental in verbazend tempo achteruit. Behalve in Frankrijk is er geen land in Europa waar zo weinig mensen lid zijn van een politieke partij.”

Van Westerloo reisde af naar Leeuwarden, om daar kaderleden van de politieke partijen te spreken. De secretaris van de plaatselijke PvdA-afdeling rekent voor dat minstens de helft van de leden boven de vijftig moet zijn. “De Fries is ontzettend trouw en Leeuwarden een traditionele stad. Wie lid is, blijft dat. Maar er komt niets bij, niet noemenswaard. We hebben een jaar gehad dat we überhaupt geen aanwas hadden.”

Volgens de sectretaris komt het vooral omdat jongeren denken dat de PvdA een 'oude, zakkerige partij is'. “Ze denken: het zijn geen activisten, het zijn bestuurders.”

Controle van ledenlijsten en raadsleden levert op dat bijna alle politiek actieven òfwel in het onderwijs, òfwel in de ambtenarij werkzaam zijn. “De conclusie ligt voor de hand: niet alleen is de kweekvijver waaruit geput wordt voor de openbare functies erg klein, maar er zwemt nog maar één soort vis in rond: ambtelijke en semi-ambtelijke types die overdag hun brood verdienen bij dezelfde overheid die ze in de avonduren controleren.”

HP/de Tijd maakt een portret van de zeventigjarige Hema. De volkswinkel is inmiddels een winkel geworden waar ook het Bijenkorf-publiek durft te worden gezien. “Het is gewoon een kwestie van goede smaak en gezond verstand. De Hema heeft nu immers de naam om vaak als eerste op een niuewe trend in te springen en daar elke keer een functionele, vrolijke en - nog stees niet onbelangrijk - goedkope invulling aan te geven.”

Zo langzamerhand wordt de winkelketen een echt Nederlands produkt, vertelt het hoofd communicatie.

Elsevier analyseert de persoonlijkheid van helden: mensen die met gevaar voor eigen leven een kind uit de kaken van een kluwen honden redden, of in een sloot springen om een verdrinkend echtpaar te redden en daarbij zelf een dwarslaesie oplopen. Een goede opvoeding, zegt Elsevier, biedt geen enkele garantie dat iemand in een noodsituatie juist handelt. Er zijn andere zaken die dat bepalen. Of er weinig omstanders zijn bijvoorbeeld, dan voelt de redder zich niet zo snel belachelijk. Of dat een held in staat is om gevoelens van anderen te voelen. Maar échte helden bestaan ook, zoals die mensen die bij een represaille in de oorlog de plaats innamen van anderen. “het is frappant dat de wetenschap geen opvallende personlijkheidskenmerken bij helden heeft geconstateerd.”

De Groene Amsterdammer evalueert de tweede feministische golf. “Dertig jaar geleden zetten vrouwen de eerste schreden op de weg naar feminische bewustwording. Vijftien jaar geleden waren alle feministen lesbisch. Nu is iedereen weer terug bij af. Komt er een derde feministische golf?” Geleerde feministes van vroeger, zoals Bernadette de Wit, Irene Meijer, Karin Spaink en Anneke van Baalen vinden dat wel noodzakelijk. Irene Meijer: “Juist op het gebied van seksualiteit worden machtsverhoudingen uitgevochten. Vrouwen die klem komen te zitten tussen oversekste chefs en kopieerapparaten en zich afvragen: 'hoe kan dit nou, ik ben toch geéancipeerd?'

In Hervormd Nederland komt Herman van Veen aan het woord. “ik geloof er heilig in dat tederheid en weerloosheid essentiële elemanten zijn van ieder gezond levend wezen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden