Update

Partijen eens over de 'contouren' van zorgakkoord

Alexander Pechtold bij aankomst van het overlegBeeld anp

Kabinet, coalitie en de drie bevriende oppositiefracties zijn het maandagavond eens geworden over 'de contouren' van een extra bijdrage voor de zorg.

Premier Mark Rutte heeft dat na afloop van het politiek topberaad gezegd. Hij wilde geen verdere details noemen. Dinsdagochtend om 11.00 uur spreken de zorgwoordvoerders van de fracties verder over de financiële invulling.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom zei 'blij' te zijn met het pakket. Hij suggereerde dat er structureel meer geld komt voor de zorg. 'Ik ben een tevreden man', voegde hij eraan toe.

Ook fractieleiders Arie Slob (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66) wilden alleen kwijt dat de contouren rond zijn. Slob zei zich hierin 'te kunnen vinden', maar de 'puzzel is nog niet helemaal gelegd'. Volgens Pechtold kan de zorgwet volgende week in de Tweede Kamer worden behandeld na dit akkoord.

In die zorgwet wordt geregeld dat veel zorgtaken worden overgedragen aan de gemeentes. Die zouden efficiënter moeten kunnen werken, waardoor met de decentralisatie ook een bezuiniging is gemoeid. De vrees is dat de gemeentes volgend jaar die combinatie - extra taken, minder geld - moeilijk te verwerken krijgen. Extra geld voor 'een zachte landing' moet de overgang vergemakkelijken.

Huishoudentoeslag
Maandag maakte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bekend dat het kabinet een nieuwe tegenvaller heeft. De huishoudentoeslag, waarin de huur-, zorg- en andere toeslagen vanaf volgend jaar gecombineerd had moeten worden, kan niet doorgaan wegens uitvoeringsproblemen.

Daardoor loopt het kabinet volgend jaar een bezuiniging van 600 miljoen mis en in de jaren erna van 1,2 miljard. Asscher gaat proberen het gat voor volgend jaar te dichten. Voor de jaren erna zint het kabinet op alternatieve plannen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt dat er geen sprake is van 'een algemene tegenvaller', omdat er een alternatief op tafel zal komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden