Partijen dreigen debat over wet-Hillen eindeloos te rekken

Premier Mark Rutte begin november tijdens het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Beeld ANP
Premier Mark Rutte begin november tijdens het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.Beeld ANP

Vanavond staat de afschaffing van de wet-Hillen op de agenda van de Tweede Kamer. De kans bestaat dat de vergadering de hele nacht doorgaat. Twee partijen, PVV en 50Plus, zijn zo fel tegen dat zij respectievelijk 1200 en 900 minuten spreektijd hebben aangevraagd.

Samen willen zij 35 uur vol praten en zo de invoering van de wet vertragen. Dit zogeheten 'filibusteren' is overgewaaid uit de Amerikaanse Senaat. Het is 'obstructie door urenlange redevoeringen', aldus het Van Dale-woordenboek.

De wet-Hillen is in 2005 ingevoerd op initiatief van CDA'er Hans Hillen en bepaalt dat iemand die de hypotheek op zijn woning (vrijwel) volledig heeft afgelost geen eigenwoningforfait hoeft te betalen. De bedoeling is aflossen te stimuleren en huizenbezitters die niet meer profiteren van de hypotheekrenteaftrek te compenseren. Maar inmiddels is aflossen bij nieuwe hypotheken verplicht en wordt de hypotheekrenteaftrek in stapjes afgeschaft. De wet-Hillen kan dus geleidelijk afgeschaft, aldus het kabinet.

Oneerlijk

PVV en 50Plus vinden dat oneerlijk want de overheid heeft eerst tien jaar tegen de burgers gezegd dat zij voordelig uit zijn als ze aflossen en wil nu de regels veranderen waardoor ze toch weer extra belasting moeten betalen. Andere oppositiepartijen zoals PvdA en GroenLinks, twijfelen. Zij willen meer weten over de inkomenseffecten. De Nederlandsche Bank zegt dat vooral vermogende ouderen worden geraakt, maar het Centraal Planbureau denkt dat armere gepensioneerden het effect merken.

Niet de inhoud maar de procedure staat vandaag voorop. De hele oppositie meent dat het kabinet de wijziging in een te hoog tempo door de Kamer wil loodsen. Er was weinig tijd om schriftelijke vragen te stellen en antwoorden ontbreken nog. Het ministerie van financiën wil haast maken omdat de Belastingdienst tijd nodig heeft om de regels aan te passen zodat de echte invoering mogelijk is per 1 januari 2019. Het kan best later, zegt de oppositie.

Het is de vraag of PVV en 50Plus werkelijk 35 uur gaan praten. In het verleden bleek een filibusterdreiging vaak grootspraak. En als de twee partijen niet uit eigen beweging inbinden kan de Kamer altijd nog bij meerderheid besluiten dat er een maximale spreektijd komt.

Lees ook het commentaar: De ordinaire machtspolitiek van Rutte-III is ergerlijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden