Update

Partijbestuurder PvdA: 'Had Wilders niet met Hitler mogen vergelijken'

PVV-leider Wilders op campagne op de Loosduinse Markt in Den Haag. Beeld anp
PVV-leider Wilders op campagne op de Loosduinse Markt in Den Haag.Beeld anp

Fouad Sidali, lid van het partijbestuur van de PvdA, heeft vanochtend toegegeven dat hij PVV-leider Geert Wilders niet had mogen vergelijken met Adolf Hitler. Gisteren twitterde Sidali: 'Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.' Die tweet trok Sidali in, waarop Wilders weer reageerde. Hij noemde het intrekken 'verstandig', 'maar vertrek naar Marokko zou nog verstandiger zijn'.

Redactie

Sidali reageerde gisteren op uitspraken van de PVV-leider, die op campagne in Den Haag onder meer had gezegd dat die stad 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' moet worden. Vandaag twitterde Sidali dat hij de vergelijking die hij maakte ongepast is, en dat hij hem niet had mogen maken. 'Men moet wel beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders oproept.'

De PVV-leider zei het gisteren 'te gek voor woorden' te vinden dat hij niet over Marokkanen mag zeggen wat hij wil. Hij reageerde daarmee weer op uitlatingen van partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA, die had gezegd 'te moeten braken' van de uitspraken van de PVV-leider.

'Kan echt niet'
Op Radio 1 reageerde PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch op de kwestie. Hij zei elke dag te merken dat de uitspraken van Wilders emoties oproepen in de samenleving, 'maar de vergelijking met Hitler kan echt niet'. Wilders discrimineert, zei Marcouch, op het racistische af, maar 'politici moet je bestrijden in het debat'. Voorzitter Spekman noemde de vergelijking van Sidali ongepast.

De PVV doet op 19 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen mee in Den Haag en Almere.

Klachten over Wilders naar OM
Het Bureau Discriminatiezaken in Den Haag heeft drie klachten over uitspraken van PVV-voorman Geert Wilders doorgestuurd naar het Landelijke Expertise Centrum Discriminatie (LECD) bij het Openbaar Ministerie.

Het bureau in Den Haag ontving volgens een woordvoerder meerdere negatieve signalen over Wilders' uitspraken. Drie mensen legden echter een specifieke en ondertekende klacht neer en die zijn nu, zoals gebruikelijk bij dit soort meldingen, doorgestuurd naar het LECD. Het is niet bekend wanneer het expertisecentrum zich over de klachten uitspreekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden