Update

Partij van president Erdogan krijgt klappen in grote steden bij verkiezingen

Aanhangers van de CHP bekijken de exit polls in de Turkse hoofdstad Ankara. Beeld AP
Aanhangers van de CHP bekijken de exit polls in de Turkse hoofdstad Ankara.Beeld AP

Ankara krijgt een burgemeester van de oppositie. En ook Istanbul blijft vermoedelijk nipt buiten bereik van de huidige regeringspartij AKP.

Redactie/Melvyn Ingleby

De Turkse oppositie bijt van zich af. Tijdens de lokale verkiezingen van vandaag won oppositiekandidaat Mansur Yavas het burgemeesterschap van de hoofdstad Ankara, met 50,3 procent van de stemmen. En ook Istanbul, die nipt in handen leek te blijven van de regeringspartij AKP van president Erdogan, zou toch nog zijn verloren.

De winst voor de oppositie lijkt het gevolg van de tegenvallende economie. Na jaren van bloei kampt Turkije nu met een oplopende werkloosheid en een hoge inflatie.

De strijd om Istanbul bleef tot laat in de avond onbeslecht. Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu wees op ongeregeldheden in de aankondiging van de resultaten door staatspersbureau Anadolu Ajansi. Hoewel Erdogan eerder nog de overwinning claimde in Istanbul, legde hij zich na middernacht toch neer bij de nederlaag, zo meldt anp.

Beter deed de AKP het in het zuidoosten van het land. De Koerdische HDP leed daar belangrijke verliezen. Maar ook die resultaten riepen vragen op. Zo behaalde de AKP in de Koerdische stad Sirnak meer dan zestig procent van de stemmen, een verdubbeling ten opzichte van de landelijke verkiezingen slechts negen maanden geleden. Die plotselinge verschuiving in een zwaar gemilitariseerde zone zal waarschijnlijk tot beschuldigingen van fraude leiden.

Oppositie verstevigt grip

Over het algemeen verstevigt de oppositie haar grip op het lokale bestuur. Naast de hoofdstad Ankara wist de grootste oppositiepartij CHP ook andere belangrijke steden te winnen, zoals Antalya en Mersin. Zelfs in een conservatieve stad als Bursa, een traditioneel bolwerk van de AKP, wist de CHP bijna het burgemeesterschap te veroveren.

Op de lange termijn kan dat serieuze gevolgen hebben voor de positie van president Erdogan. Verkiezingswinst op lokaal niveau leidt doorgaans tot winst in daaropvolgende landelijke verkiezingen. Als de CHP zich weet te bewijzen in de gewonnen gemeenten, zal dat in de toekomst veel extra zetels in het parlement kunnen opleveren.

Een andere bedreiging voor Erdogan gaat uit van zijn eigen coalitiepartner, de nationalistische MHP. Die partij wist vandaag meerdere steden van de AKP af te snoepen. Hoewel de partijen samenwerken, is een deel van de achterban van de MHP hier ontevreden over. Na de winst van vandaag is het waarschijnlijk dat de MHP haar gewicht duidelijker zal laten voelen. Dat betekent onrust in de regeringscoalitie.

Maar de grootste storm dreigt op de beurzen. De regering heeft zich zwaar in de schulden gewerkt door economische onvrede te bestrijden met kostbare noodmaatregelen. De rekening moet vanaf vandaag worden terugbetaald en dat zal de Turkse economie nog verder in een recessie trekken.

Lees ook:

Verzet tegen Erdogan groeit in Turkije: ‘Zonder vaste banen haken wij af’

De economische crisis heeft Erdogans achterban hard geraakt. Langzaam groeit het verzet van binnenuit.‘Van onze flexbanen kunnen wij in de crisis nauwelijks rondkomen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden