'Partij Pujol raakt absolute meerderheid in Catalonië kwijt'

BARCELONA (DPA) - De Catalaanse nationalisten van de regerende Convergencia i Unio (CiU) hebben de regionale verkiezingen gisteren gewonnen. Maar zij lijken hun absolute meerderheid te verliezen, volgens de eerste prognoses.

De staatsradio meldde dat de christen-democratische Catalaanse nationalisten van premier Jordi Pujol 66 zetels zullen behalen in het 135 zetels tellende regionale parlement in Barcelona. In 1992 behaalden zij nog 70 zetels.

Vijf miljoen kiesgerechtigden onder de zes miljoen Catalanen konden gisteren hun stem uitbrengen voor het parlement van de autonome regio in noordoost-Spanje, met zijn eigen taal en cultuur. De Socialisten (PSC) werden opnieuw de tweede partij, maar verloren duidelijk steun. Naar verwachting behalen zij 30 zetels, tegen 40 in het vorige parlement.

De PSC is meegesleept in de dalende populariteit van de landelijke socialistische PSOE van premier Felipe Gonzalez, na diverse schandalen. De Catalaanse CiU-leider Pujol steunde Gonzalez' minderheidsregering sinds 1993, maar de laatste maanden maakte Pujol zijn partij steeds duidelijker los uit de coalitie met de socialisten.

De conservatieve Volkspartij (PP), die landelijk in opmars is, won in Catalonië duidelijk. Ze kan rekenen op rond 15 zetels (voorheen 7) en is daarmee de derde partij in Catalonië. Dit terwijl de PP voor een centralistisch, vanuit Madrid bestuurd, beleid is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden