Partij premier Mike Eman wint extra parlementszetel

De parlementsverkiezingen in Aruba zijn op overtuigende wijze gewonnen door de christen-democratische Arubaanse Volkspartij (AVP). De partij van de zittende premier Mike Eman (52) won volgens de voorlopige uitslag 13 van de 21 zetels, waarmee de partij er in het parlement een zetel bij krijgt. In zijn overwinningsspeech in Oranjestad beloofde de partijleider voor een "menselijke en eerlijke" regering te zullen zorgen en de "armen te omarmen".

Onder leiding van de christendemocraten richtte de Arubaanse regering zich de laatste jaren op economische ontwikkeling, waarbij premier Eman de nadruk legde op regionale samenwerking en handel met omliggende landen. Investeringen in groene energie stonden ook hoog op de agenda. Onder Eman werden banden met Nederland aangehaald door een nieuw samenwerkingsverdrag.

Net als bij de vorige verkiezingen verloren de sociaaldemocraten van de MEP (Movimiento Electoral di Pueblo), ditmaal kregen zij zeven zetels. Voor 2009 regeerde MEP-er Nelson Oduber het land. Na het verlies bij de vorige verkiezingen ontstond ruzie binnen de MEP en stapten drie van de acht parlementariërs met behoud van hun zetel uit de partij. Onder Evelyn Wever Croes hebben de sociaaldemocraten het verlies niet kunnen goedmaken. De laatste te verdelen zetel ging naar de kleine PDR.

Naar schatting bracht meer dan 80 procent van de kiesgerechtigden op het eiland in de Nederlandse Antillen hun stem uit. De opkomst bij de verkiezingen ligt op het 110.000 inwoners tellende eiland traditioneel hoog.

(Trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden