Partij Orban behaalt ruim de helft van de stemmen in Hongarije

Geheel volgens de voorspellingen heeft Viktor Orbáns Fidesz de Europese verkiezingen in Hongarije gewonnen. De winst bleef overigens achter bij de opiniepeilingen. Met 52,5 procent kreeg de partij een krappe procent meer dan vijf jaar geleden, wat één extra zetel opleverde.

Echt opmerkelijk is de nummer twee: de links-liberale en zeer pro-Europese Democratische Coalitie van oud-premier Ferenc Gyurcsány, die volgens de opiniepeilingen niet verder dan vijf procent (een zetel), zou komen. Met Gyurcsánys vrouw Klara Dobrev als lijsttrekker eindigde de partij uiteindelijk op ruim 16 procent en vier zetels.

Dat is met name opmerkelijk, omdat het de oppositiepartijen niet makkelijk gemaakt werd campagne te voeren. Gemeenten mochten zelf beslissen of lantarenpalen voor dat doel gebruikt konden worden, en in grote delen van het land was totaal niet zichtbaar dat er verkiezingen aan zaten te komen.

De staatsmedia schonken vooral aandacht aan Fidesz en de campagne draaide om thema’s als migranten. Het effect was duidelijk zichtbaar in een reportage van de nieuwssite 444, die in het oosten van het land dorpsbewoners sprak die buiten de regeringspartij geen enkele andere partij kenden. De opkomst was overigens met 43 procent onverwacht hoog.

Verschuiving in het oppositielandschap

Ook de onder jongeren zeer populaire pro-Europese nieuwkomer Momentum wist twee zetels binnen te halen. De socialisten en de vroegere extreemrechtse, maar tegenwoordig pro-Europese Jobbik haalden ieder één zetel. De uitslag duidt op een verschuiving in het oppositielandschap die behoorlijke consequenties kan hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen later dit jaar. Probleem is namelijk dat de meeste oppositiepartijen, waaronder ook Momentum, eigenlijk niet willen samenwerken met Gyurcsány, wiens laatste regering bij veel Hongaren slechte herinneringen oproept.

Premier Viktor Orbán benadrukte in zijn overwinningsspeech dat Fidesz een Europese partij is en dat de plaats van Hongarije binnen Europa is. Wat betreft aansluiting bij een Europese fractie hield hij duidelijk nog steeds alle opties open.

Dat kan de EVP zijn, die gezien de uitslag Orbáns zetels hard nodig heeft, maar dat dat een prijs heeft, maakte Orbán ook duidelijk: hij wil alleen samenwerken met partijen die zijn anti-migratiebeleid ondersteunen. Bovendien is hij niet bereid om EVP-kandidaat Manfred Weber als EU-voorzitter te ondersteunen. Tegelijkertijd zijn de eurosceptische fracties uiteindelijk te klein gebleven om voor Orbán echt een aantrekkelijk alternatief te vormen.

Lees alles over de Europese verkiezingen in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden