De goede raad van...

Partij en raad hebben vers en jong bloed nodig

Stan Willems (23) van Jong UdenBeeld x

Deze rubriek is deze keer misschien minder aardig voor de wat oudere blanke mannen, want die mogen als het aan Stan Willems ligt niet langer meedoen aan het politieke debat in de gemeenteraad. Tenminste, niet namens zijn partij 'Jong Uden'.

Die vernieuwende Brabantse beweging heeft in de statuten vastgelegd dat iemand maar twee keer vier jaar raadslid of wethouder mag zijn. Daarnaast houdt de partij de gemiddelde leeftijd van de fractieleden met opzet laag. "Begin dertig is bij ons al oud", zegt Willems, zelf 23 jaar. Hij mag zelf nog één keer meedoen aan de verkiezingen.

Even vooropgesteld, zegt Willems, die bestuurskunde studeert, dit gaat níet over geslacht, en niet over huidskleur. Maar het is volgens hem wel een feit dat de politiek gedomineerd wordt door oudere - daar zijn ze weer - blanke mannen die te lang op het pluche blijven zitten. "Ik denk dat deze vertegenwoordigers het risico lopen vast te roesten als ze langer dan acht jaar in de raad of het college plaatsnemen. Dat zegt niets over hun kennis of creativiteit, maar een partij en een raad zijn gebaat bij doorstroming, vers bloed dat direct uit de Udense gemeenschap afkomstig is. Zo houden we contact met onze achterban en laten we ook zien dat er altijd ruimte is voor jonge nieuwkomers. Bij ons worden geen zetels bezet gehouden door de oude garde."

36 kan nog net

Jong Uden doet sinds 1998 aan de gemeenteraadsverkiezingen mee en bekleedt momenteel 5 van de 27 zetels in de raad. De partij is ook met een wethouder vertegenwoordigd in het college: Gijs van Heeswijk is 36 - dat kan volgens Willems nog net. Hoewel de partij liberaal en progressief te noemen is, staat vooral de verjonging van de politiek als bestuurlijke vernieuwing centraal.

"We keken destijds in Uden toch tegen een politieke arena van senioren aan", zegt Willems. "Wil je in de politiek frisse ideeën verzamelen, dan moet je je openstellen voor jongeren. Dat hebben wij wat extreem aangepakt door ouderen uit te sluiten en de termijn te beperken, maar dat betekent niet dat we onze kennis en ervaring na die acht jaar weggooien. Die kwaliteit blijft binnen de partij als de aftredende raadsleden bijvoorbeeld in het bestuur plaatsnemen. Maar de voordeur blijft zo openstaan voor nieuwe raadsleden."

Korte lijnen

Volgens Willems hebben de jonge fractieleden van zijn partij 'korte lijnen' met de bevolking. "Ze worden makkelijk op straat aangesproken, en brengen ook snel die burgergeluiden in de raad." Zo heeft Jong Uden er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de starterslening voor woningzoekenden heringevoerd werd. "Onze raadsleden kénnen die mensen die op zoek zijn naar een eerste huis persoonlijk, en weten dat geluid over te brengen naar de raad. Andere partijen hoorde je daar niet over."

Zo ging het ook met de uitbreiding van de terrasvergunningen voor de cafés aan de Markt en het instellen van een snelbusdienst tussen Uden en de omliggende steden als Eindhoven, Den Bosch en Nijmegen. "Alleen de studenten die zelf met de bus gaan, weten dat die verbinding een probleem is. De oudere raadsleden pakken lekker de auto."

Jong Uden moest in het begin wel vechten tegen het vooroordeel dat jongeren vooral 'roepers' zijn. "Niets is minder waar", zegt Willems. "Ik noem ons liever realisten met dromen; constructief. Dat blijkt alleen al uit het feit dat wij in het college zijn gaan zitten. Maar ook uit onze 'acht jaarregeling'. Dat is geen protest, maar een opening naar een vernieuwende politiek."

Trouw besteedt aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart veel aandacht aan democratische vernieuwingen. De serie 'De goede raad van...' belicht wekelijks een lokaal voorbeeld. Alle afleveringen zijn terug te lezen op trouw.nl/gemeenteraad2018. Heeft u voorbeelden van bestuurlijke vernieuwing? Geef ze door via h.marijnissen@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden