Particulieren willen delen in de opbrengsten van windenergie

DRONTEN - Een conflict over windenergie dreigt te leiden tot een 'boerenopstand' tegen de energiebedrijven. Een pas opgerichte Stichting ontwikkeling windenergie (SOWF) in Dronten vindt dat particulieren moeten delen in de opbrengsten van windenergie.

JAN SLOOTHAAK

Lukt dat niet, dan zullen particulieren niet meewerken aan de politiek gewenste ontwikkeling van windenergie, waarschuwt de stichting. Volgens voorzitter Harry Wassenaar stellen de energiedistributiebedrijven die in de IJsselmeerpolders opereren, Nuon en Edon, zich terughoudend op door beperkingen te leggen op de 'teruglevertarieven'. De verwachting voor 1996 is dat particulieren 16,3 cent kunnen beuren voor stroom uit molens die ze doorleveren aan de energiebedrijven: 7,9 cent voor brandstofbesparing, 3 procent ecotax (vooropgesteld dat de Eerste Kamer die niet blokkeert) en 5,4 cent aan MAP-gelden. MAP staat voor Milieu-actieplan, bedoeld voor energiebezuinigende maatregelen zoals dubbel glas en hoog-rendementsketels.

Volgens de SOWF heeft de Edon al laten weten die MAP-gelden slechts tot 2 megawatt aan particulieren te willen doorbetalen. Dat is goed voor hooguit drie windturbines. De Nuon zou ook in die richting tenderen. Wassenaar: “Ze willen dat MAP-geld blijkbaar liever in eigen beheer besteden dan het aan particulieren door te geven.” In het verleden hebben boeren windenergie juist altijd afgehouden. Dat is echter veranderd. Een moderne windmolen kan, afhankelijk van de rentestand, wel tot twaalf procent rendement opbrengen. Als het MAP-geld er uit wordt gehaald loopt dat rendement terug. Wassenaar en secretaris Gert Jan van Tilburg: “In een tijd dat boeren krap zitten, is extra inkomen welkom. Het past ook goed in de doelstelling van 'groene' energievoorziening. Behalve de lasten (bijvoorbeeld slagschaduw op het boerenland - red.) willen we ook de lusten. Anders werken we niet mee.”

De stichting stelt zich tot doel particulieren te helpen bij de advisering en uitvoering van windmolenprojecten. Ze zoekt landelijke steun bij de landbouworganisatie LTO Nederland. Tegenwerking komt de politiek slecht uit, omdat minister Wijers op wat langere termijn aanstuurt op 10 procent energie uit alternatieve bronnen. In het jaar 2000 moeten er in de 'wind-provincies' al voldoende molens staan om 2000 MW op te wekken. De bijdrage van Flevoland daaraan is 125 MW. Dat kan in de vorm van grootschalige windparken, waarin ook particulieren kunnen deelnemen, maar ook bij de individuele boer. De turbines zijn echter veel te groot voor het eigen bedrijf en het grootste deel van de stroom kan worden doorgeleverd aan het openbare electriciteitsnet. Een woordvoerder van de Edon zegt de SOWF (nog) niet te kennen. Maar, geeft hij toe “aanvullende inkomsten voor particulieren” behoren inderdaad niet tot de doelstelling van het energiebedrijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden