Particuliere scholen voldoen niet

VWO-leerlingen (niet van een particuliere opleiding) beginnen aan de Cito-toets. Beeld ANP
VWO-leerlingen (niet van een particuliere opleiding) beginnen aan de Cito-toets.Beeld ANP

Het onderwijs op vwo-afdelingen van privéscholen rammelt. Scholieren halen er duidelijk lagere cijfers bij het landelijke centraal eindexamen dan op gewone vwo-scholen en zakken ook vaker. Als ze toch hun diploma halen, danken ze dat vaak aan de eigen examens van de school, waar de lat lager ligt.

De helft van alle vwo-afdelingen van deze particuliere scholen staat daarom onder intensief toezicht van de onderwijsinspectie. Als ze niet binnen twee jaar hun zaken op orde hebben, kan de minister hun bevoegdheid intrekken om examens af te nemen.

Het gaat om scholen als Luzac en Instituut Blankestijn, die niet betaald worden door de overheid. Samen trekken die zo'n 2700 leerlingen. Hun ouders betalen daarvoor tarieven tot soms wel 30.000 euro.

De inspectie valt vooral over het grote verschil tussen de cijfers voor het centrale examen en die voor de schoolexamens. Het eindcijfer is het gemiddelde tussen die twee, en de regel is dat het verschil niet groter mag zijn dan een half punt. Maar de scholen die nu onder verscherpt toezicht staan, gaan daar overheen. Soms loopt het verschil op tot meer dan een heel punt.

'Zeer zorgelijk', vindt de inspectie. Deze scholen wekken de schijn dat ze leerlingen aan een diploma helpen door hun eigen examens te makkelijk te maken. Daardoor is 'de kwaliteit van het diploma niet gewaarborgd'.

De particuliere mavo- en havo-afdelingen doen het beter. Niet zo vreemd, vindt hoogleraar onderwijskunde Jaap Dronkers, want op het vwo is het belangrijker om de cijfers op te krikken. "Daar krijgen jongeren een toelatingsbewijs voor de universiteit", zegt hij vandaag in het Onderwijsblad, dat net als Trouw deze zaak uitzocht. "Met een hoger cijfer maken leerlingen ook meer kans om ingeloot te worden bij studies."

Volgens Dronkers is het beter als privéscholen niet zelf examens afnemen, maar leerlingen klaarstomen voor het staatsexamen. "Nu lijkt het er te veel op dat diploma's te koop zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden