Particuliere belegger helpt AEX naar 400

Overschrijden van magische, psychologische grens stemt niet iedereen optimistisch

De Nederlandse economie groeit nauwelijks. De koopkracht daalt en de werkloosheid stijgt. In veel Europese landen is dat beeld hetzelfde. Toch schoot de AEX, de toonaangevende index van de Amsterdamse beurs, gisteren door de psychologische grens van 400 punten: 400,99 (plus 1,1 procent). Sinds het begin van dit jaar steeg de index met bijna 17 procent. Beleggers zijn de crisis vergeten. De AEX-index staat weer op hetzelfde niveau als vlak voor de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

Particuliere beleggers lijken hun vertrouwen in de beurs herwonnen te hebben. Ze zijn sinds de zomer positiever gestemd over de economische situatie en hun eigen financiën. Volgens een woordvoerder van Binck Bank neemt het aantal particuliere beleggers al het hele jaar toe. "Wij hebben elke maand ongeveer duizend nieuwe klanten." Dat de index de grens van 400 punten naderde, heeft daaraan bijgedragen. Dat veroorzaakt een eigen dynamiek. "Het zet beleggers aan nog snel aandelen te kopen."

Ook Patrick Moonen, beleggingsstrateeg bij ING Investment Management, ziet het vertrouwen van particuliere beleggers in Europa terugkeren. Dat de AEX-index weer terug is op het niveau van 2008, heeft volgens hem meerdere oorzaken. Hij wijst allereerst op het verwachte herstel van de bedrijfswinsten in 2014. Dat hangt samen met de verwachte economische groei in Europa: 1,3 procent. "We klimmen uit het dal."

Moonen denkt verder dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog mogelijkheden heeft om de economie aan te zwengelen. In 2014 wordt bijvoorbeeld het monetair beleid soepeler. Dat betekent dat banken meer geld kunnen lenen van de ECB om hun eigen positie te versterken.

Maar niet iedereen is optimistisch. "Ondanks de euforie leert de geschiedenis dat de top nabij is als particulieren toetreden tot de markt", zegt Hans van Brussel, penningmeester van beleggingsvereniging Fibonacci, die vierenvijftig leden heeft.

Fibonacci baseert zijn beleggingsstrategie op golfpatronen in de financiële wereld. Op basis daarvan denkt hij dat de AEX-index nog wat zal stijgen, tot circa 423 punten, waarna een enorme daling volgt tot 194 punten. Dat niveau is nog lager dan tijdens de vorige dips in 2003 en 2009.

"Het verbaast me niets dat de AEX door de grens van 400 punten is gegaan", zegt Van Brussel van Fibonacci. "Het is onvoorstelbaar hoeveel geld de ECB en de Amerikaanse Federal Reserve in het financiële systeem pompen. En de spaarrente staat zo laag, dat het momenteel niet interessant is om geld op een spaarrekening te zetten."

Het probleem is, zegt Van Brussel, dat de ECB nu geen mogelijkheden heeft om een nieuwe crisis op te vangen. Vroeger was het nog mogelijk om de rente te verlagen en zo te proberen de investeringen te stimuleren. Maar omdat de rente zo laag staat, is die mogelijkheid is er nu niet.

Ook de Amerikaanse econoom Robert Shiller, dit jaar onderscheiden met de Nobelprijs voor onderzoek naar bubbels op financiële markten, is niet optimistisch. Hij waarschuwde onlangs voor een nieuwe financiële zeepbel door koersstijgingen op de aandelenmarkten, met name in de Verenigde Staten. "Onze economie is nog steeds zeer zwak en kwetsbaar", oordeelde Shiller.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden