’Particulier moet zelf beslisssen’

De kapvergunning voor privébomen kan verdwijnen, vinden gemeenten. ,,Er wordt wel eens bezwaar aangetekend, maar meestal krijgen de mensen aan het eind de vergunning toch wel.”

Dat zegt de wethouder van Apeldoorn. In de gemeente Oud-Beijerland bestaat de kapvergunning al sinds oktober vorig jaar niet meer. „Dat bevalt prima”, zegt persvoorlichter D. Walenburg. De gemeente maakte een lijst van monumentale bomen die niet zomaar gekapt mogen worden en legde zichzelf de beperking op dat alles wat de gemeente kapt, wel vergunningplichtig is. „Zo voorkomen we dat ze zeggen dat we het alleen maar hebben gedaan om het makkelijk voor onszelf te maken”, zegt Walenburg.

Aan een zelfde soort constructie denkt stadsdeelwethouder W. Toonk (VVD) van het Amsterdamse stadsdeel Oud-West. „Binnenkort gaan we die vergunningen herzien. Dan wil ik een scheiding aanbrengen tussen bomen in privétuinen en bomen op de openbare weg. Om een voorbeeld te geven: in mijn eigen tuin staat een boom die de eervorige bewoner heeft geplant. Een klein boompje, toen nog. Dat ding neemt inmiddels behoorlijk veel licht weg en is eigenlijk te groot geworden voor een binnentuin. Maar kappen mogen we ’m niet.”

Ook Apeldoorn maakt zich op om de kapvergunning af te schaffen. De afgelopen jaren werd daar een lijst aangelegd met alle bijzondere bomen erop, in totaal 4500 stuks. Die mogen niet gekapt worden „De rest maakt eigenlijk niet zoveel uit. De praktijk wijst uit dat particulieren voor alle andere bomen een aangevraagde kapvergunning toch wel krijgen”, zegt wethouder M. Boddeke. Nu de lijst met bijzondere bomen klaar is, wordt in Apeldoorn gewerkt aan een lijst met ’bijzondere groenstructuren’ – bijvoorbeeld een rijtje bomen die op zich zelf niet zo veel voorstellen, maar als groep wel. „We hopen dat daar ook wetgeving voor komt.”

De stichting Boombelijd uit Deurne hoopt ook op wetgeving. Woensdag behandelt de Raad van State de beroepsprocedure die de stichting aanspande tegen de gemeente Deurne, omdat die 192 eiken wil kappen. Volgens Boombelijd zijn de bomen als groep beeldbepalend. In een bezwaarprocedure kreeg de stichting al ongelijk, voor de rechter ook. Nu moet het hoogste rechtscollege uitspraak doen. Dat doet de Raad van State zo’n dertig keer per jaar, als het om bomen gaat.

De Amsterdamse wethouder Toonk is verwikkeld in zo’n slepende procedure, rond enkele tientallen iepen langs de Bilderdijkstraat. Het stadsdeel wil vrij liggende fietspaden in plaats van bomen, de buurt wil de bomen behouden. Door alle bezwaarprocedures is de verbouwing van de straat nu tweeën- half jaar uitgesteld. Toch hoopt de wethouder dat het kabinet gemeenten niet toestaat zomaar bomen weg te halen. „Ik moet er niet aan denken”, zegt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden