Particulier mikt op bekende fondsen

Aandelen worden steeds populairder bij de particuliere belegger. Twee derde van hun portefeuilles bestaat uit deze effectensoort. Daarbinnen bestaat een grote voorkeur voor de AEX-aandelen en voor beleggingsfondsen. ING, ABN Amro en Ahold zijn de favorieten. De particuliere belegger mikt dus op zekerheid en op de lange termijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse centrale vereniging van beleggingsstudieclubs (NCVB). De 13 000 leden van de NCVB richten zich hoofdzakelijk op beleggen met relatief kleine portefeuilles. Daarmee lijken ze vooruit te lopen op de nieuwe richtlijnen van minister Zalm. Die bepaalde recent dat de eerste inleg van leden van beleggingsclubs niet meer dan 20 000 gulden mag bedragen.

Privé echter hebben ze forse kapitalen ter beschikking. Samen hebben die 13 000 NCVB'ers tussen de 7 en 10 miljard gulden uitstaan. Dat is gemiddeld een half miljoen gulden per persoon.

De leden hebben voor hun privé-beleggingen duidelijke voorkeuren, zo komt uit een onderzoek naar voren. Baan, Ajax en Hoogovens vinden ze flopfondsen. Een vijfde van de beleggers noemt automatiseerder Baan als een fonds waarin zij absoluut niet willen beleggen. Voormalig beurslieveling Baan maakte vorig jaar een diepe duikeling. ING daarentegen kan bij het NCVB-lid niet stuk. Bijna 40 procent van de leden geeft aan in ING het meest belegd te hebben.

Directeur J. van de Watering noemt het opvallend dat de particuliere belegger zoveel geld heeft uitstaan. ,,Het staaft onze mening dat particulieren een steeds groter aandeel krijgen in de investeringen. Wij vinden dat de grote bedrijven dan ook meer voor hen moeten doen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden