Parochiebestuur stapt op na conflict met aartsbisschop Eijk

Het voltallige parochiebestuur van de Heilige Lebuinusparochie in Deventer stapt op nadat aartsbisschop Wim Eijk de vicevoorzitter heeft ontslagen. Onterecht, menen zij.

De vicevoorzitter, Bernard Assink, heeft vier keer gehandeld zonder bisschoppelijke machtiging. Het ging onder meer over het aannemen van personeel en de aanschaf van een geluidsinstallatie waarover de aartbisschop niet op tijd om toestemming was gevraagd.

Twee van de gevallen die het aartsbisdom aanwendt, meldt het parochiebestuur op de website, hadden te maken met het overlijden van een bestuurslid. Met bemiddeling van een kerkjurist heeft het bestuur nog geprobeerd het aartsbisdom te bewegen tot een herziening van het besluit. Toen dat uitbleef, besloot het bestuur te vertrekken.

Onder de parochianen in Deventer en omstreken heerst veel onbegrip. Gistermiddag kwamen ze bij elkaar om na te denken over een protest. Een parochielid heeft zich al gewend tot het Vaticaan in Rome. Een brief aan de nuntius, zogezegd de ambassadeur van de paus in Nederland, is al onderweg. De aartsbisschop blijft intussen bij zijn besluit. Woordvoerder Hans Zuijdwijk licht toe.

Er is een bestuurslid overleden. Waarom niet wat meer oog voor de omstandigheden?

"Meneer Assink zegt dat hij om die reden niet tijdig kon handelen. Maar van meet af aan hebben wij gezegd: u, beste meneer, bent toch steeds degene geweest die contact heeft gehad met het bisdom? De dood van dat bestuurslid heeft er niets mee te maken. Er was sprake van herhaaldelijk handelen zonder bisschoppelijke machtiging. Op zeker ogenblik is de maat vol."

Waarom meteen ontslag?

"Er zijn in de loop van de jaren de nodige vermaningen geweest. Die regels zijn er niet voor niets. Dan kun je wel zeggen: 'Ja, maar ik doe zoveel voor de kerk, en al die stomme regeltjes vind ik er niet zo toe doen', maar dat is een opmerking die niet kan."

(trouw)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden