Parochie Lierop verzet zich tegen fusieplannen bisdom Den Bosch

Geld is er genoeg in parochie 'Heilige Naam Jezus', in Lierop. Voor een fusie met Someren en Asten, opgelegd door het bisdom Den Bosch, voelt het kerkbestuur daarom niets. "Wij blijven zelfstandig", kondigt pastoor jan Zwirs (71) ferm aan.

Maar hulpbisschop Rob Mutsaerts wil geen uitzondering maken voor Lierop. Hij erkent dat er 'prachtige pareltjes' zijn onder de Bossche parochies. Toch zal ook Lierop moeten fuseren. Daarover valt niet te praten. Zonder fusie is er over vijftien jaar geen kerk meer over, vreest Mutsaerts.

Het bisdom vermindert het aantal parochies van 230 tot 50 juist om ervoor te zorgen dat Brabantse katholieken in de toekomst nog naar een kerk kunnen, licht Mutsaerts toe.

Gelovigen in Lierop vrezen juist dat het bisdom de mensen de kerk uitjaagt, door het 'kille en hooghartige' beleid. Want dat de parochie moet fuseren met een nabijgelegen parochie waar de pastoor fel tegen abortus en euthanasie is, sterkt Lierop in het verzet tegen de bisschop. Net als parochies in Waalwijk, Moergestel, en de San Salvator in Den Bosch storen de katholieken in Lierop zich aan het gebrek aan ruimte om zelf vorm te geven aan hun geloofsleven.

RELIGIE & FILOSOFIE 10|11

Goede herder is ook manager

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden