Parochie in opstand tegen bisdom Den Bosch

Leden van een vrijzinnige parochie in Den Bosch zijn in opstand gekomen tegen de in hun ogen veel te conservatieve koers van het bisdom. Het bestuur van de San Salvatorkerk weigert de benoeming te accepteren van hulpbisschop Rob Mutsaerts als tijdelijke pastoor.

Mutsaerts, die op 1 november zou moeten beginnen, is er volgens het kerkbestuur op uit om alle vrijzinnigheid uit hun kerk te verdrijven. De parochie maakt morgen bekend welke acties ze onderneemt tegen het bisdom.

"Mutsaerts vindt dat wat wij doen haaks staat op de kerkorde", zegt voorzitter Gerard van de Weijer van de parochie, die sinds 2007 zonder vaste pastoor zit. "Wij hebben eigen voorgangers die niet door het bisdom zijn benoemd of voorgangers die uitgetreden zijn. Dat is het bisdom een doorn in het oog."

Conservatief
Mutsaerts is sinds vorig jaar hulpbisschop en staat bekend om zijn conservatieve koers. Onlangs schaarde hij zich achter de 'weigerpastoor' van Liempde, die een parochiaan niet wilde begraven na euthanasie. Toen in de San Salvatorkerk twee jaar geleden een homostel in het huwelijk werd bevestigd, leidde dat tot felle repliek van Mutsaerts, die toen nog geen hulpbisschop was.

Of het protest nut heeft, is de vraag. Volgens de regels van de rooms-katholieke kerk heeft een kerkbestuur niets te zeggen over de benoeming van een pastoor. "De benoeming is niet een kwestie van akkoord of niet akkoord. Het blijft zo", zegt woordvoerder Michiel Savelsbergh van het bisdom Den Bosch.

Volgens Savelsbergh klopt er niets van de beschuldigingen van het parochiebestuur. De San Salvator wordt tussen nu en 2020 opgeheven als zelfstandige parochie en heeft tot die tijd een tijdelijke pastoor nodig, zegt hij. "In een parochie moet altijd een pastoor of administrateur (tijdelijke pastoor, red) zijn. We hebben rondgevraagd of er in het bisdom iemand was die deze tijdelijke functie op zich zou willen nemen. Die was er niet. Daarom doet Mutsaerts het nu."

'Pseudobijbelse prietpraat'

"De San Salvatorkerk is al lang uitgeleverd aan de heidenen", zo schreef Rob Mutsaerts in 2009. Aanleiding voor deze uitspraak was de sluiting van een homohuwelijk in de kerk. Volgens Mutsaerts is de parochie te liberaal: "Als je niet bij de kerk wilt horen, dan ga je daar toch gewoon weg. Richt je eigen sekte op en schaf zelf een pand aan, maar val parochianen (je zult daar maar wonen) niet lastig met quasi-liturgie en pseudobijbelse prietpraat. Er zal best een publiek voor zijn, maar Gods Zoon komen we er niet meer tegen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden