Parochianen betreuren schorsing pastoor Vlaar

obdam – Internetfilmjes van een voetballende pastoor Paul Vlaar uit Obdam vonden hun weg naar België en Canada. Ze riepen zowel verontwaardiging als waardering op. Gehuld in een oranje kazuifel droeg Vlaar zondag de mis op in een met vlaggetjes versierde Sint Victorkerk. „Ik ben niet zelf achter de naaimachine gekropen”, zegt Vlaar over zijn ambtsgewaad. „Een bereidwillige parochiaan heeft hem voor me gemaakt.”

Volgens vicevoorzitter Win Bijman van het parochiebestuur van Obdam geven de filmpjes een vertekend beeld van de ’oranjemis’: „De aftrap was vóór de viering en het lied ’Wij houden van Oranje’ zongen we na de mis.”

’Pastoor Paul’, die nu door bisschop Punt van Haarlem geschorst is, wordt door 99 procent van de parochianen op handen gedragen, schat Bijman. „Van heinde en verre komen mensen naar Obdam voor zijn mis.”

Kerkgangster Jo Blauw kwam gisterochtend speciaal naar de pastorie om Vlaar steun te betuigen. Dat hij is geschorst, noemt ze ’vreselijk’. „Vreselijk voor hem en vreselijk voor de parochie. Dit kan niet en dit mag niet.”

Vlaar staat bekend om zijn bijzondere vieringen. Blauw: „Op de feestdag van de patroonheilige Antonius van Padua, de beschermer van de bakkers, nodigde pastoor Paul alle bakkers uit de omgeving uit voor de mis.” Tijdens een mis voor de patroon van de slagers liepen de biggetjes door de Sint Victorkerk en scharrelden de kippen over het altaar.

Maar, zegt parochiaan Nico Neefjes, „het gaat niet alleen om zijn feestelijke vieringen. Hij verbindt mensen door zijn enthousiasme. Ik zou ieder mens die op zijn sterfbed ligt een man als pastoor Paul toewensen”.

Ook parochiebestuurder Win Bijman waardeert Vlaars aanpak: „Mensen vinden hun weg terug naar de kerk. Als die volzit, heb je de kans om aan hen allemaal de religieuze boodschap mee te geven.”

Maandag vergadert de Sint Victorparochie over de vraag hoe het nu verder moet. Bijman: „We moeten meer dan eerst de eucharistie en wereldse zaken van elkaar scheiden. Maar ik hoop dat pastoor Paul zijn enthousiasme behoudt, ook na zijn bezinningsperiode.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden