Parmentier

H. H. ter Balkt, de dichter die binnenkort de Constantijn Huygensprijs ontvangt, de prestigieuze Haagse oeuvreprijs, wordt door de redactie van Parmentier voor zijn zestigste verjaardag in het zonnetje gezet. Zij hebben, in overleg met de jarige, een ongebruikelijk huldenummer samengesteld. Het begint met een gedeelte waarin Ter Balkt zelf aan het woord is. Hij heeft een interview met zichzelf, waarin hij op zijn vraag wat poëzie is, antwoordt: “Alles wat je ziet, alles wat je vergeet en opslaat, in de silo's aan de landwegen naar de hersens en het hart.”

T. VAN DEEL

Verderop worden enkele poëzierecensies herdrukt die Ter Balkt eind jaren tachtig in Het Parool heeft geschreven: curieuze reacties vanuit persoonlijke preoccupaties. Piet Meeuse draagt een algemeen essay bij over Ter Balkts poëzie, terecht getiteld 'Bezingen en bezweren'. Enkele sympathiserende dichters en schrijvers, onder wie Tonnus Oosterhoff en Frank Koenegracht, droegen een gedicht, verhaal of tekening bij.

Een echte vondst is de opzet van de tweede helft van het nummer, waarin experts commentaar geven op gedichten uit Ter Balkts reeks 'Laaglandse hymnen', de poëtische paralelle versie van onze vaderlandse geschiedenis. Vakgeleerden, ook die vermoedelijk niet dagelijks poëzie lezen, geven verhelderende toelichting bij een op hun vakgebied betrekking hebbend sonnet. Herman Pleij, bijvoorbeeld, bespreekt twee luilekkerland-gedichten. Karel Bostoen ontsteekt het licht in 'Sonnet van Carel van Mander, ten dele nagevolgd'. Dit nummer is niet alleen een mooi cadeau voor de dichter, ook voor zijn lezers. Ze krijgen, in kleur, er nog een paar mooie tekeningen van de in dat opzicht kennelijk ook begaafde dichter bij cadeau.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden