Parlementsvoorzitter Iran waarschuwt Israël

(Novum/AP) - De voorzitter van het Iraanse parlement, Gholam Ali Haddad Adel, heeft de Israëliërs dinsdag gewaarschuwd dat geen enkel deel van hun land veilig is voor aanvallen van de Hezbollah. Zijn opmerkingen stroken niet met het officiële regeringsstandpunt dat Iran niets te maken heeft met het conflict tussen Israël en de Libanese militie.

"De steden die jullie in Noord-Palestina (Israël) hebben gebouwd zijn binnen het bereikt van de dappere Libanese kinderen. Geen deel van Israël zal veilig zijn", zei Haddad Adel tegen duizenden deelnemers aan een demonstratie tegen Israël op het Palestinaplein in Teheran.

Haddad Adel behoort niet tot top van de Iraanse politiek, maar maandag had minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki ook al indirect van betrokkenheid bij de Hezbollah getuigd toen hij na een bezoek aan Syrië verklaarde dat een staakt-het-vuren in Libanon tot de mogelijkheden behoorde.

Maandag maakte het Israëlische leger bekend bij een aanval op een Hezbollah-bolwerk in Libanon een Zelzal-langeafstandsraket te hebben vernietigd die de Hezbollah van Teheran heeft gekregen. Volgens Israël zijn er ook honderd leden van Irans Revolutionaire Garde in Libanon werkzaam als adviseur van de Hezbollah. Iran ontkent dat en zegt dat de Hezbollah sterk genoeg is om op eigen benen te staan.

Haddad Adel noemde in zijn toespraak de leider van de Hezbollah, sjeik Hassan Nasrallah, een 'moedige leeuw' en zei dat de Palestijnen en Libanezen alle recht hebben tegen Israël te vechten. Met verwijzing naar de ontvoering van een Israëlische korporaal die de aanleiding was voor een Israëlisch offensief in de Gazastrook zei hij: "Als je het recht hebt een bloedbad te beginnen om één gevangene vrij te krijgen, dan hebben de Palestijnen en Libanezen veel meer recht om tegen jullie te vechten om honderden van hun gevangenen, onder wie ministers en parlementsleden, vrij te krijgen."

Tegen de Verenigde Staten zei Haddad Adel dat er geen vrede komt tot zij ophouden Israël te steunen. "Ofwel jullie staken je steun aan Israël, of je kunt vrede en vergelijk met de wereld vergeten".

"Dood aan Israël!", scandeerde de menigte.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden