Parlementskandidaat Milosevic zit vooral medegevangene Seselj in de weg

Volgens de regels van het Joegoslavië-tribunaal mag een gedetineerde geen contact hebben met de media, maar Slobodan Milosevic wist die bepaling woensdag handig te omzeilen. Per telefoon sprak hij het bestuur van zijn Servische Socialistische Partij (SPS) toe. Een opname ervan werd uitgezonden op RadioS, dat enige jaren geleden door partijgenoten werd opgericht.

De ex-president van Servië en Joegoslavië kan het niet laten: vanuit zijn cel in Scheveningen blijft hij pogen de politieke ontwikkelingen te beïnvloeden in het land dat hij wellicht nooit meer zal zien. Begin deze week liet hij weten de SPS-lijst bij de parlementsverkiezingen van 28 december te willen aanvoeren.

Zijn (telefonische) rede voor het partijbestuur, woensdag, was ook meteen zijn eerste verkiezingstoespraak. Daarin beloofde hij de Serviërs een gouden toekomst: een miljoen nieuwe banen, nieuwe huizen, scholen, ziekenhuizen en wegen. ,,Iedereen gaat erop vooruit.'' Maar zelfs in zijn eigen partij is er niemand die gelooft dat de kiezers zich daarom (weer) massaal tot de SPS zullen laten verleiden. Een woordvoerder van de partij noemde de kandidatuur van Milosevic -die volgens de Servische wetgeving kan- vooral symbolisch. ,,Het geeft de Serviërs de kans hun ongenoegen duidelijk te maken over het tribunaal.''

,,De partij kan niet zonder en niet met Milosevic'', analyseert Vladan Marjanovic, journalist bij het Servische persbureau VIP. ,,De SPS heeft geen programma, geen aansprekende mensen. Dus krijgt hij de kans zich weer op de voorgrond te plaatsen.'' De afgelopen jaren zijn er wel pogingen geweest de invloed van Milosevic te beperken. Sommigen wilden hem niet meer omdat hij de partij (en het land) uiteindelijk weinig goeds had gebracht. Anderen waren vooral pragmatisch: een in een ver land opgesloten gevangene als partijbestuurder is wel erg onhandig.

Diverse keren werden verzoeken van Milosevic terzijde geschoven: vorig jaar bijvoorbeeld, bij de presidentsverkiezingen, toen hij vond dat de SPS niet met een eigen kandidaat moest komen maar Vojislav Seselj moest steunen, de voorman van de Servische Radicale Partij (SRS). Voor volk en vaderland was het van het grootste belang dat er een eind kwam aan het bewind van de westers-georiënteerde regering van Zoran Djindjic, hield hij zijn partijgenoten voor: ,,Het individuele belang van welke partij dan ook moet daarvoor wijken.'' De partij had er geen oren naar en kwam toch met een eigen kandidaat: ex-acteur Velimir Bata Zivojinovic. Hij haalde amper stemmen. Seselj deed het stukken beter, al haalde hij de hoofdprijs niet.

Inmiddels is de ultranationalist metgezel van Milosevic geworden in de Scheveningse gevangenis. Ook Seselj weigert zich de mond te laten snoeren: ook hij doet mee aan de komende verkiezingen, als lijstaanvoerder van de SRS. Daarmee lijken de twee -verenigd in het idee dat Servië het slachtoffer is van een westerse samenzwering- echter vooral elkaar dwars te zitten. ,,Veel SPS-kiezers zijn de laatste jaren naar de SRS overgestapt'', aldus journalist Marjanovic. ,,De kandidatuur van Milosevic kan sommigen verleiden weer terug te gaan naar hun oude keus.'' Dat kan betekenen dat de SPS nét de kiesdrempel van vijf procent haalt ,,De dagen dat de partij op massale aanhang kon rekenen, zijn echt voorbij.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden