Parlementariers Italie niet langer immuun

ROME (AFP) - Italiaanse afgevaardigden hebben gisteren in ruime meerderheid - 525 tegen 5 stemmen - voor het gedeeltelijk afschaffen van de parlementaire onschendbaarheid gestemd.

Rechters hoeven het parlement niet langer toestemming te vragen als zij een parlementarier willen ondervragen. Voor vervolging, afluisterpraktijken en in geval van arrestatie is die instemming nog wel nodig. De regeling moet nog worden goedgekeurd door de Italiaanse Senaat.

Tegen ongeveer een kwart van de ruim negenhonderd Italiaanse parlementariers (630 afgevaardigden en 315 senatoren) loopt een juridisch onderzoek. Zij worden ervan verdacht actief te hebben deelgenomen aan corruptiepraktijken, die Milanese rechters sinds anderhalf jaar onderzoeken.

Alle partijen pleitten voor afschaffing van de onschendbaarheid. Vorig voorjaar weigerde de Kamer van Afgevaardigden nog de immuniteit van de socialist Bettino Craxi op te heffen. Dat besluit werd gezien als een poging alle parlementariers te beschermen tegen mogelijke rechterlijke onderzoeken. Maar de stap ontlokte felle protesten in heel Italie. President Oscar Luigi Scalfaro zag zich daardoor gedwongen een wetswijziging op dit punt te verlangen.

De Italiaanse minister van defensie, Fabio Fabbri, heeft de commandant van de snelle-interventiemacht, Franco Monticone, op non-actief gesteld. Volgens zijn ex-maitresse bereidde de generaal een staatsgreep voor. Tegen hem loopt een onderzoek. In een verklaring van minister Fabbri - waarin overigens geen beschuldigingen worden geuit - heet het dat “de eerste onderzoeksresultaten wijzen op grove fouten en niet te tolereren gedrag”.

De Italiaanse kranten staan al dagenlang bol over de kwestie, aangekaart door Donatella di Rosa, vrouw van een militair. Zij noemt zichzelf een ex-militante van extreem-rechts en beschuldigde gisteren haar exgeliefde, generaal Monticone, behalve van het beramen van een coup samen met andere topmilitairen, van betrokkenheid bij tal van aanslagen door extreemrechts in de jaren zeventig.

Monticone zou volgens haar ook de hand hebben gehad in de aanslag op het Uffizi-museum in Florence, dit jaar mei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden