Parlementariërs adopteren in hele land probleemwijken

Deskundigen waarschuwen voor overspannen verwachtingen

Wijkintegratie is opnieuw hip in de politiek. Een groep van 27 Kamerleden gaat 31 probleemwijken adopteren door heel Nederland. PVV'er Brinkman ontfermt zich over Overdie in Alkmaar, D66-lijsttrekker Pechtold heeft Klarendal in Arnhem en PvdA-leider Job Cohen Vrieheide in Heerlen. Voor de duur van de kabinetsperiode worden de buurten regelmatig door hun parlementaire vader of moeder bezocht en kunnen de bewoners bij hen terecht voor extra aandacht. Maar de vraag rijst: in hoeverre heeft dit liefdadigheidsproject zin?

"Ik fiets net door mijn wijk", aldus Wouter Koolmees lachend. Het D66-Kamerlid woont al vijftien jaar in Rotterdam en heeft zijn oude wijk Bergpolder geadopteerd. Het is een voormalige Vogelaarwijk, overbevolkt, veel overlast door hangjongeren en weinig groen. Een ontzettend sympathiek project, noemt Koolmees het. "In politiek Den Haag ben je altijd met abstracte dingen bezig. Vooral als je financieel woordvoerder bent, zoals ik, kom je weinig in aanraking met mensen op straat. Mijn wijk heeft een actieve bewonersvereniging, heb ik gehoord. Ik ben erg benieuwd wat ik van ze kan leren en hoe ik op mijn beurt de bewoners kan helpen."

Het is de bedoeling dat de Kamerleden hun wijken regelmatig bezoeken. De bewoners organiseren het programma, waarin ze laten zien wat er speelt en welke initiatieven in de buurt gaande zijn. "Zo zien de Kamerleden hoe hun beleid wordt vertaald in de buurten", aldus Thijs van Mierlo van Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken, dat het project initieert. Op hun beurt zullen de bewoners ook naar de Tweede Kamer komen om te bekijken hoe de parlementaire democratie werkt. "Hierdoor zijn de lijntjes kort. Als er problemen spelen in de buurt, kunnen de bewoners hun Kamerlid bellen, want ze hebben zijn telefoonnummer."

Maar wijkintegratiedeskundigen zijn sceptisch. De adoptiewijken zijn allemaal voormalige Vogelaarwijken of 40+-wijken (die net buiten de eerste categorie vallen). "De beeldvorming over deze wijken is hardnekkig", aldus Hanneke Schreuders van Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). "Erg leuk dat een Kamerlid een probleemwijk in de picture wil zetten, maar het kan ook in zijn nadeel werken. Omdat telkens wordt benadrukt dat het een slechte buurt is."

Als Kamerleden dan iets voor hun wijk willen doen, kunnen ze volgens Schreuders beter de nadruk leggen op de kracht van zo'n gebied. "Bijvoorbeeld door sterke sociale netwerken of interessante initiatieven van bijvoorbeeld ondernemers onder de aandacht te brengen." Maar, relativeert ze, het opvijzelen van het imago van een wijk duurt minstens tien jaar. De bewoners zelf kunnen zich wel beter gaan voelen, maar één kabinetsperiode is niet genoeg om het imago van een asowijk voor de buitenwereld op te heffen.

"We zijn helemaal niet bang voor het imago", reageert Hester van Vugt van de bewonersorganisatie Bergpolder gepikeerd. "Mensen die er zo'n probleemwijketiket op plakken, moeten zich gewoon beter informeren. Wij noemen het een krachtwijk."

Van Vugt hoopt dat Koolmees in Den Haag voor Bergpolder kan opkomen. "Hij kan bijvoorbeeld protesteren tegen vervuiling door de snelweg. Daar wil het kabinet auto's 100 km per uur laten rijden, maar wij hebben last van de vervuiling."

Ook Koolmees is het niet eens met de kritiek. "Sinds oud-minister Vogelaar die wijken tot aandachtswijken benoemde, is daar veel aan wijkaanpak gebeurd. De bewoners hebben zich ermee bemoeid en de wijken hebben metamorfoses ondergaan. Ik denk dat je juist problemen moet benoemen, als je ze wilt oplossen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden