Parlement vraagt om strengere handhaving rookverbod horeca

den haag – - De Tweede Kamer zal vandaag bij minister Edith Schippers (VVD) van volksgezondheid aandringen op scherpere handhaving van het rookverbod in de horeca. Aanleiding zijn de berichten over massale overtreding van het rookverbod in cafés, sinds Schippers het rookverbod voor kleine kroegen zonder personeel met een oppervlakte kleiner dan 70 vierkante meter ophief. Uit onderzoek is gebleken dat 51 procent van de cafés zich niets meer aantrekt van het rookverbod. Vandaag debatteert de Tweede kamer over het rookbeleid van de nieuwe minister van volksgezondheid.

Van onze redactie politiek

Gisteren drongen het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting er bij de Kamer op aan om een streep te halen door de versoepeling van het rookverbod. Zij wijzen op de grote schade die meeroken veroorzaakt. Zij noemen Spanje als voorbeeld van een land waar het ook toegestaan was te roken in kleine cafés. Daar is per 1 januari een einde aan gemaakt, omdat het leidde tot verwarring, onduidelijkheid en vele overtredingen.

Ook antirookclub Clean Air Now overhandigde een petitie om het rookverbod in de hele horeca te herstellen. Onder de petitie staan 46.700 handtekeningen. De Stichting Rookpreventie Jeugd biedt vandaag een manifest aan met het verzoek maatregelen te nemen.

De pleidooien voor het herstel van een compleet rookverbod maken geen schijn van kans. De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV steunen het beleid van de minister op dit punt. Ook de SP is voor een uitzondering voor de kleine horeca. Minister Schippers, zo blijkt uit een reconstructie van het rookbeleid in de afgelopen tien jaar, is altijd al tegen een algeheel rookverbod geweest in de horeca onder het motto: geen betutteling.

Regeringspartij CDA zal wel pleiten voor strengere handhaving. Sabine Uitslag wil precies weten hoe het rookverbod wordt gecontroleerd. Zij dringt erop aan vooral ook ’s avonds laat te controleren. Lea Bouwmeester (PvdA) en Henk van Gerven (SP) vinden dat cafés moeten worden bestraft met tijdelijke sluiting als ze voor een derde keer worden betrapt op overtreding van het rookverbod. Bouwmeester is voor een algeheel rookverbod. Vorig jaar stelde PvdA-leider Cohen dat standpunt nog ter discussie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden