Parlement van Estland kiest Lennart Meri tot president

TALLINN (Reuter, AFP) - Het parlement van Estland heeft Lennart Meri tot president gekozen. De exminister van buitenlandse zaken kreeg 59 van de 101 stemmen. De populaire Arnold Ruutel, die tot voor kort de functie van president vervulde, kwam niet verder dan 31 stemmen.

Bij de presidentsverkiezingen van vorige maand haalde de ex-communist Ruutel meer stemmen dan Meri, 41 tegen 29 procent. Maar omdat hij geen duidelijke meerderheid haalde, moest het parlement uiteindelijk beslissen. Aan de verkiezingen van september mochten alleen de 600 000 Esten meedoen; de 400 000 Russen en Oekraieners en andere niet-Estlanders, hebben minder burgerrechten en dus ook geen stemrecht in het Baltische landje.

De 63-jarige Meri is afkomstig uit een diplomatenfamilie en hield zich tijdens het Sowjetbewind vooral bezig met het schrijven van boeken. Na de parlementsverkiezingen van 1990 werd Meri minister van buitenlandse zaken. Sinds mei dit jaar was Meri ambassadeur van Estland in Finland waar de mensen een aan het Ests verwante taal spreken.

De onderdrukking door de Sowjet-Unie heeft Meri aan den lijve ondervonden. Met zijn moeder, broers en zusters verbleef hij tussen 1941 en 1946 in Siberie, terwijl zijn vader in Moskou zat opgesloten. Meri meent nog steeds dat Rusland de vrijheid van de republiek aan de Oostzee bedreigt. Mart Laar, de leider van de Vaderland-alliantie in Estland, zei dat de verkiezing van Meri het einde van de Sowjet-periode voor Estland betekent. Laar wordt getipt als premier van de Baltische republiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden