Parlement van Egypte ontbonden, 'Volledige staatsgreep in Egypte'

Egyptische vrouwen protesteren tegen Ahmed Shafiq. De laatste premier in Egypte in het regime van de verdreven president Hosni Mubarak, mag toch meedoen aan de presidentsverkiezingen. Beeld afp
Egyptische vrouwen protesteren tegen Ahmed Shafiq. De laatste premier in Egypte in het regime van de verdreven president Hosni Mubarak, mag toch meedoen aan de presidentsverkiezingen.Beeld afp

Het militaire bewind van Egypte heeft vandaag 'een volledige staatsgreep' gepleegd. Dat zegt Abdel Moneim Abol Fotouh, een gematigde moslim die strandde in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Het Egyptische grondwettelijk hof oordeelde eerder vandaag dat de verkiezingen onwettig waren. Het gehele Egyptische parlement moet worden ontbonden.

Abol Fotouh ziet een verband met het besluit van het bewind dat militairen voortaan burgers mogen arresteren. 'Het is een volledige staatsgreep om de legerkandidaat in de strijd te laten en het gekozen parlement terug te draaien nadat militairen het recht hebben gekregen om te arresteren. Wie denkt dat miljoenen jongeren dit laten gebeuren houdt zichzelf voor de gek', aldus Abol Fotouh.

Donkere tunnel
'Als het parlement ontbonden wordt, zal het land een donkere tunnel ingaan. De komende president zal noch een parlement, noch een grondwet tegemoet zien', meldt Essam el-Erian van de Moslim Broederschap, de grootste partij in het parlement, aan persbureau Reuters. 'Er is een staat van verwarring en er zijn veel vragen.'

Een andere politicus van de Broederschap, Mohammed al-Beltagi, zegt dat het militaire bewind een staatsgreep heeft gepleegd. De junta 'wist de meest eerbare periode uit de nationale geschiedenis uit', aldus Beltagi.

null Beeld ap
Beeld ap

Illegale volksvertegenwoordiging
Een derde van de zetels in het parlement was bedoeld voor onafhankelijke kandidaten. Desondanks schoven politieke partijen zoals de Moslimbroederschap kandidaten voor deze zetels naar voren.

Het hof oordeelde dat de parlementariërs die deze zetels bekleden onwettig zijn gekozen en dat daarom de samenstelling van de hele volksvertegenwoordiging illegaal is. De uitspraak betekent dat er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

Populariteit Moslimbroederschap
Nieuwe verkiezingen pakken waarschijnlijk uit in het nadeel van de Moslimbroederschap, die momenteel de helft van de zetels in het parlement bekleedt. Sinds de parlementsverkiezingen is de populariteit van de Moslimbroederschap flink afgenomen.

De presidentskandidaat van de Moslimbroederschap, Mohammed Morsi, behaalde in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen slechts 25 procent van de stemmen.

null Beeld epa
Beeld epa

Ahmed Shafiq
Het hof sprak zich tevens uit over de presidentskandidatuur van Ahmed Shafiq, de laatste premier in het bewind van de tot levenslang veroordeelde ex-premier Hosni Mubarak. Het Egyptische parlement nam vorige maand een wet aan die functionarissen uit het bewind van Mubarak voor tien jaar uitsluit van verkiezingen. Het hof oordeelde dat de wet ongrondwettig is, waardoor Shafiq aankomend weekeinde toch kan meedoen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

Shafiq is blij dat hij mag meedoen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. 'De boodschap van dit historische vonnis is dat het tijdperk van het vereffenen van politieke rekeningen voorbij is', zei Shafiq, aldus de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

De veiligheidsdiensten waren, ondersteund door gepantserde voertuigen, in grote getale aanwezig bij de rechtbank voorafgaand aan de uitspraak. Direct nadat de rechters hun oordeel hadden geveld braken opstootjes uit tussen tegenstanders van Shafiq en de veiligheidstroepen.

Ahmed Shafiq, de laatste premier in Egypte in het regime van de verdreven president Hosni Mubarak. Beeld epa
Ahmed Shafiq, de laatste premier in Egypte in het regime van de verdreven president Hosni Mubarak.Beeld epa

Kandidaat Broederschap respecteert uitspraken
Mohammad Mursi, de officiële kandidaat van de Moslim Broederschap, respecteert de uitspraak van het Grondwettelijk Hof waarmee Shafiq in de strijd blijft voor het presidentschap.

Ook de uitspraak dat de kieswet ongrondwettelijk is, moet worden gerespecteerd, vindt Mohammad Mursi. De Broederschap is de grootste partij in het parlement.

Hij vindt dat staatsinstellingen en 'het principe van de scheiding der machten' moeten worden gerespecteerd. Hij is wel 'ontevreden' dat de wet waarmee oud-functionarissen buiten de politiek worden gehouden, is afgewezen.

Mohammad Mursi. Beeld reuters
Mohammad Mursi.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden