parlement@trouw.nl | onder redactie van Jurre Plantinga

Het Grote Zweven is voorbij
Zo'n 40 procent van de kiezers zweeft nog, rekende TNS Nipo vorige week uit. Wellicht is daar inmiddels al verandering in gekomen. Door een roos van Diederik, een schouderklopje van Mark, een ijsje van Emile, een knuffel van Geert, een ballon van Alexander, een knipoog van Jolande of, waarschijnlijker, een peiling van Maurice.

Misschien zijn er ook nog wat zwevers bij een van de kleinere partijen geland, nadat er - stiekem vanaf de werkplek - massaal is afgestemd op het debat van afgelopen maandag. Het bier is te duur, politici zijn beroepsleugenaars of Europa pakt onze welvaart af - argumenten te over.

Nog steeds door niemand overtuigd, maar heeft u weinig behoefte om tot in het stemhokje nog te knarsetanden van de twijfel? Niet gevreesd: ook vandaag, op de verkiezingsdag zelf, is er hulp bij het doorhakken van de democratische knoop.

De truc? Kansenspreiding door het invullen van zoveel mogelijk kieswijzers. Waarschijnlijk is de bekende Stemwijzer, of het door Trouw omarmde Kieskompas al geraadpleegd. Maar er is zo veel meer, dankzij de nijvere stichtingen die Nederland rijk is: neem de groene kieswijzer, de atheïstische kieswijzer, de stemwijzer seksualiteit, de dierenkieswijzer, de vrouwenstemwijzer, de zorgstemwijzer, de stemwijzer huisartsenzorg, de jongerenkieswijzer, de kinderstemwijzer, de cannabiswijzer of, voor de liefhebbers van de gordijnbonus, de PVVkieswijzer. Het kost misschien wat tijd, maar de beloning is groots: zonder u had de verkiezingsuitslag er wellicht heel anders uit gezien.

Hé, dat is toch mijn idee
De strijd om de kiezersgunst speelt zich niet alleen in de top af - Rutte tegen Roemer, Wilders tegen iedereen, en uiteindelijk Rutte tegen Samsom - maar ook in de lagere echelons van de kandidatenlijsten. Zo zijn er drie kandidaten die zich vanuit onverkiesbare plaatsen, sterk maken voor de stem van de 'internationale Nederlanders'.

Er is Eelco Keij, de nummer 25 van D66 die gisteren op de verkiezingspagina's van Trouw zijn onvrede uitte over de 'ouderwetse' stemmethodes voor expats. Arjan Erkel, nummer 23 van het CDA bekommert zich om dezelfde problematiek. En er is ook Joost Taverne, Kamerlid voor de VVD en nummer 44 op de kandidatenlijst. Hij nam, zo bleek, gisteren met enige verbazing kennis van de campagneverslaggeving.

Taverne heeft eind augustus een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat elektronisch stemmen mogelijk moet maken. Voor de problemen van stemmers uit het buitenland, maar ook voor de mensen met een visuele handicap en de bij de afgelopen verkiezingen terugkerende janboel met telfouten, lang wachten op de daadwerkelijke uitslag en zoekgeraakte stemformulieren. Die problemen zijn op z'n vroegst pas tijdens de volgende verkiezingen verleden tijd. Het zal dankzij al die 'ouderwetse methodes' nog even duren voordat duidelijk wordt of één van de mannen voldoende voorkeursstemmen heeft weten te bemachtigen. Spannend, dus.

'Beste argument tegen democratie: een gesprek van vijf minuten met een gemiddelde kiezer'
Sir Winston Churchill

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden