parlement@trouw.nl|onder redactie van Jurre Plantinga

Waar voor je stem

Soms is wat je niet wil net iets belangrijker dan wat je wel wil. Neem de Feyenoord-supporters die twee jaar geleden het trainingsveld opstormden om van hun 'helden' een verliespartij tegen FC Twente te eisen. Doel: het verkleinen van de titelkansen van aartsrivaal Ajax.

Eenzelfde menselijk mechanisme steekt steevast op in verkiezingstijd, onder de noemer 'strategisch stemmen'. Bang dat Emile 'geldpers' Roemer in het Torentje terecht komt? Stem dan op de VVD. Panisch voor een tweede termijn van Mark 'snoeien om te groeien' Rutte? Kies dan voor de SP.

Klinkt slim, maar werkt het eigenlijk wel? Nauwelijks, wanneer je naar de gevolgen voor de coalitievorming kijkt, zo zeggen de mensen van www.coalitiechecker.nl. De website zette zeventien mogelijke coalities op een rij en zocht uit welke van die coalities door strategisch stemmen op SP of VVD aan een meerderheid wordt geholpen.

Daarbij werd gebruik gemaakt van cijfers van Peil.nl en EenVandaag, die eerder al de effecten van strategisch stemmen onderzochten. De uitkomst van de 'coalitiecheckers': alleen de vrij onwaarschijnlijke coalitie van VVD en SP heeft er baat bij en stijgt van 65 naar 83 zetels. De andere combinaties hadden al een meerderheid, of blijven ook na strategisch stemmen onder de 75.

Slecht nieuws voor de stille strategen van het electoraat? Niet noodzakelijk, want wie zijn stem 'écht mee wil laten tellen', kan ook bij G500 terecht. Om invloed te krijgen op de schimmige coalitievorming en omdat strategisch stemmen 'in je uppie' niet werkt, lanceert de jongerenbeweging van Sywert van Lienden www.stembreker.nl.

De stembreker moet voorkomen dat de partij waarop je 12 september stemt een paar dagen later doodleuk in het formatiebootje stapt met een partij waarop je nooit zou stemmen.

Het werkt als volgt: na een vragenlijst waaruit blijkt welke partijen het dichtst bij je staan, kan je je stem over een paar van die partijen verdelen. Bijvoorbeeld: je 'stemt' 50 procent op de VVD, 30 procent op het CDA, en 20 procent op D66. De 'stemdeeltjes' van alle deelnemers worden vervolgens bij elkaar opgeteld en bij het ochtendgloren van 12 september stuurt de stembreker je een sms met het verlossende, maar ook 'verbindende' stemadvies. Opdat er geen stem verloren gaat.

Dibi geen droomdate
Premier Mark Rutte is niet alleen een van de meest bekende vrijgezellen van Nederland. Volgens datingsite Lexa.nl is de goedlachse pianofanaat ook de politicus waarmee singles het liefst op date willen gaan, zo leert een gisteren gepubliceerd onderzoek onder 2200 leden van de site. Na de premier komt Diederik Samsom (PvdA) als nummer twee, en GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi als minst populaire politicus uit de bus.

Van de vrouwelijke politici blijkt Sabine Uitslag (CDA) het meest gewild, Mariko Peters (GroenLinks) eindigt onderaan. Ook de politieke voorkeur van de singles werd onder de loep genomen: de SP wint het in vrijgezellenland net van de VVD, de SGP van Kees van der Staaij is het minst geliefd.

'Diederik Samsom laat duidelijk zien dat je vanuit het midden goede politiek kan voeren'
CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma in NRC Handelsblad

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden