Parlement Californië verbiedt 'homogenezing' voor minderjarigen

Voorstanders van het homohuwelijk, eerder deze maand bij een protest in Californië. Beeld ANP
Voorstanders van het homohuwelijk, eerder deze maand bij een protest in Californië.Beeld ANP

Homoseksuele tieners en kinderen mogen in het Amerikaanse Californië binnenkort waarschijnlijk niet meer worden onderworpen aan 'genezingstherapie'. Het parlement van de staat heeft de praktijk verboden.

Het verbod wordt vrijdag voorgelegd aan gouverneur Jerry Brown, die het laatste woord heeft bij dit soort politieke besluiten. Hoewel Brown zich van commentaar onthoudt, lijkt de kans dat hij de wet afkeurt niet erg groot. Browns Democratische partijgenoten zijn vóór het verbod.

Bij de genezingsmethode worden christelijke homoseksuelen naar verluidt 'genezen' van hun zondige geaardheid. Het lijkt op de therapie die wordt aangeboden door het Nederlandse Different. Die orthodox-christelijke organisatie zegt echter niet uit te zijn op 'genezing', maar claimt homoseksuelen te helpen 'om te gaan met hun gevoelens'.

Californië zou de eerste Amerikaanse staat zijn die de methode verbiedt, meldt Reuters. Volgens de Democratische voorstanders mag niemand 'onderworpen worden aan activiteiten die de menselijke waardigheid aantasten'. Republikeinse tegenstanders vinden dat ouders zelf kunnen beslissen of ze hun kind aan dergelijke therapie onderwerpen.

Voorstanders geloven niet meer in genezing
In Amerikaanse orthodoxe-christelijke kringen is de theorie dat homo's kunnen 'genezen' nog aardig populair, al lijkt het succes tanende. In april keerde psychiater Bob Spitzer, die jarenlang stelde dat 'genezing' wel degelijk mogelijk is, terug op zijn schreden. 'De kritieken zijn grotendeels correct', vertelde hij. De publicaties waarin hij 'genezing' verdedigt zijn ingetrokken.

De grootste aanbieder van 'genezingen', het Amerikaanse Exodus International, stopte deze zomer met haar therapie. Directeur Alan Chambers noemde de aanpak niet langer geloofwaardig en beschouwt homoseksualiteit nu vooral als een 'worsteling'.

Liefdesrelaties en gemeenschap met personen van het gelijke geslacht blijven bij Exodus taboe. Cliënten worden nu verteld dat enkel celibatair leven en het beginnen van een hetero-relatie kuise opties zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden