Parken voor demonstraties blijven leeg

China had drie parken aangewezen voor demonstraties tijdens de Spelen. Maar de 77 aanvragen voor protesten zijn allemaal afgewezen.

Van onze redactie buitenland

De beheerders van drie officieel voor demonstraties aangewezen parken in Peking, alle ver van de Olympische zone, hadden niet eens voorbereidingen getroffen. In het Ritan Park, Shijie Park en Zizhuyuan Park werd namelijk niet één demonstratie verwacht. Gisteren verliep de laatste kans om nog aanvragen in te dienen voor protesten tijdens de Olympische Spelen.

De balans: 77 aanvragen ingediend door 149 mensen, onder wie drie buitenlanders. Geen van de aanvragen is gehonoreerd, aldus staatsmedia. De onderwerpen zouden variëren van arbeidsomstandigheden, medische problemen en sociale ongelijkheid.

De problemen die in 74 gevallen werden aangekaart konden beter worden opgelost door de kwestie voor te leggen ’aan de betrokken autoriteiten of afdelingen’, zo werd geoordeeld. Drie andere aanvragen voldeden niet aan eisen die de wet op demonstraties stelt. Zo moeten slogans en protestborden worden voorgelegd, namen en adressen van organisatoren worden bekendgemaakt en worden aangegeven hoeveel mensen er gaan meedoen.

Sommige Chinezen denken dat het uitgebreide papierwerk voor de aanvraag bedoeld is om critici in de val te lokken en meer over hun achtergrond te weten te komen. Precies zoals eind jaren vijftig, toen Mao Zedong iedereen uitnodigde om van zijn hart geen moordkuil te maken. Vervolgens werden critici opgepakt.

Human Rights Watch meldt dat een van de aanvragers voor een demonstratie, Ji Sizun uit de provincie Fujian, in hechtenis is genomen toen hij op het politiebureau ging informeren hoe het vorderde met zijn aanvraag. Hij had willen demonstreren tegen corruptie en voor een groter aandeel van Chinese burgers in de politiek.

Totnogtoe zijn er tijdens de Spelen incidenteel wel kleine protesten geweest. Het waren meest buitenlanders die snel een ’Bevrijd Tibet’-spandoek uitrolden en vervolgens even snel werden opgepakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden