Weblog

Park na park rukken de panelen op

In Dreieich - Buchschlag in de Duitse deelstaat Hessen is de afgelopen week een zonnepark met 40.000 panelen in gebruik genomen. Beeld EPA

Het zijn drukke tijden voor de lintendoorknippers bij zonneparken. In Hessen is vorige week het grootste park van die Duitse deelstaat in gebruik genomen, in India zelfs het grootste park van Azië.

Vorige week maandag, 16 april, is in het Duitse Dreieich-Buchschlag een veld met 40.000 zonnepanelen officieel gaan draaien. Op mondiale schaal geen koploper, maar voor Hessen dus wel, en met een capaciteit van 8 MW toch al in staat om in principe het verbruik van zo'n 3000 huishoudens te dekken.
Twee zaken maken wat mij betreft Dreieich-Buchschlag extra interessant. Ten eerste is de zonneweide voor een kwart gefinancierd door de regionale verening die duurzame energie wil stimuleren. Veel mensen uit de regio zijn dus mede-eigenaar van dit project van pakweg 20 miljoen euro. En ten tweede staan de zonnepanelen op een oude gemeentelijke vuilstortplaats. Da's handig, want voor zonnepanelen hoeft de grond niet gesaneerd te worden, wat de gemeente veel geld bespaart.
Mochten er in Nederland nog gemeenten zijn die niet goed weten wat ze in deze tijd van bezuinigingen met oude vuilstortterreinen moeten doen, dan zouden ze eens naar Dreieich-Buchschlag kunnen afreizen.

Van een heel ander kaliber is wat er in India gebeurt. Dat land wil snel meer duurzame energie gaan opwekken. In de staat Gujarat is, drie dagen na het feestje in Duitsland voor 8 MW aan zonnepanelen, een lint doorgeknipt voor projecten met in totaal 600 MW aan zonnestroom-capaciteit. En deze beide feestjes komen kort nadat in de VS president Obama al een groot zonnepark in gebruik had gesteld. En heel recent kon ik ook al melden dat in Spanje de bouw van zonneparken (en voortaan zonder subsidie) stevig doorgaat.

Donderdag werden in Gujarat de laatste 214 van de 600 MW officieel in gebruik genomen. Al met al wil Gujarat trouwens op bijna 1000 MW uitkomen. Dus ze hebben daar nog zo'n 400 MW, 50 zonneweiden als in Dreieich-Buchschlag, te gaan.
Gujarat is voor India wat Californië is voor de VS: koploper op het gebied van duurzame energie. Niet vreemd als je bedenkt dat ze er per jaar 300 dagen zon hebben, dagen waarop er een kleine 6 kWh aan zonnenergie op elke vierkante meter valt. Met een rendement van 16 procent zou je dan per dag 1 kWh per vierkante meter aan zonnestroom moeten kunnen opwekken.

Da's dus 300 kWh per jaar per vierkante meter. Om jaloers op te worden. Ik kom met mijn 20 vierkante meter aan panelen in totaal op zo'n 2500 kWh per jaar, wat voor Nederlandse begrippen heel netjes is! Dat is welgeteld 125 kWh per vierkante meter...

Reactie op reacties tot 25-04-12, 20.00 uur:
@Roeland: waar slaan jou 7800.000 kWh / jaar en 40 ha op? Ik kan die getallen zo gauw niet plaatsen.
@Marinus: Ik heb de website www.solarkritik.de eens bekeken, maar die is wat mij betreft wat schreeuwerig. Laat echter iedereen zijn eigen oordeel vellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden