Park Hoge Veluwe breidt omrasterde wildbaan flink uit

OTTERLO - Het nationale park 'De Hoge Veluwe' maakt dit najaar een begin met de uitbreiding van de omrasterde wildbaan tot vijfduizend hectare. Het park heeft hiertoe besloten om te voorkomen dat het grofwild in de nabije toekomst als vee moet worden behandeld. Voor de edelherten, moeflons, wilde zwijnen en reeën in het nationale park gelden dan wettelijke bepalingen, die onder meer betrekking hebben op identificatie, registratie, vervoer en keuring van de dieren. Een van de consequenties van dit beleid is dat het grofwild moet worden voorzien van de bekende gele oormerken. Ook moet het worden ingeënt. Dat betekent dat alle dieren binnen de omrasterde wildbaan zouden moeten worden gevangen.

HANS SCHMIT

In de Nota Jacht en Wildbeheer kondigde staatssecretaris Gabor (natuurbeheer) vorig jaar aan dat hij grofwild dat leeft in omrasterde terreinen die kleiner zijn dan vijfduizend hectare niet langer als wild beschouwt, maar als gehouden dieren aanmerkt. Wild valt onder het regime van de Jachtwet, terwijl gehouden dieren vallen onder de bepalingen van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de Vleeskeuringswet.

'De Hoge Veluwe', liggend tussen Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen, heeft een omvang van 5 450 hectare. Het is door twee binnenrasters in drieën gedeeld. Eén daarvan, het grote centrale deel, is de wildbaan van 3 700 hectare waar het grofwild leeft.

Volgens adjunct-directeur A. J. Snijders van De Hoge Veluwe zijn de consequenties van het gewijzigde beleid voor het nationale park “onuitvoerbaar”. Snijders: “Het is voor ons onmogelijk het wild te behandelen alsof het om varkens of koeien gaat. Zo moet je bijvoorbeeld de dieren levend afvoeren naar het slachthuis. Dat is bij edelherten gewoon onmogelijk. We begrijpen de op stapel staande veranderingen niet. Want voor bijvoorbeeld de gezondheid van de dieren maakt het geen enkel verschil of ze in een gebied van 3 700 of 5 000 hectare lopen.”

Om de onuitvoerbare consequenties te ontlopen heeft het nationale park een plan vastgesteld, waardoor de bestaande wildbaan wordt vergroot tot 5 000 hectare. Snijders: “Dit najaar beginnen we met de uitvoering. We zullen een paar kleinere delen afrasteren met wildroosters, zoals de tuin van het jachtslot Sint Hubertus en het Rijksmuseum Kröller-Müller. Ik denk dat de directie van het museum het niet leuk vindt, als er wilde zwijnen door de beeldentuin draven. Voorts moeten we rustgebieden opnieuw inrichten. We verwachten eind februari volgend jaar te kunnen beginnen met het opruimen van de rasters die het park nu nog in drieën delen.”

Edelherten komen, naast de wildbaan in De Hoge Veluwe, in Nederland alleen voor in de Oostvaarders-plassen in Flevoland. Dit omrasterde gebied is echter groter dan 5 000 hectare en valt daarmee buiten het nieuwe beleid. De grootste particuliere terreinbeheerder in Nederland, Natuurmonumenten, ondervindt geen problemen door het nieuwe beleid, zegt P. Hessels, directeur terreinbeheer.

Vrije passage

Hessels: “Natuurmonumenten heeft in zijn terreinen alle afgesloten wildbanen opgeheven. We hebben alle rasters neergehaald, zodat onze terreinen nu onderdeel zijn van de vrije wildbaan waarin vrije passage van het grofwild kan plaatsvinden. Daardoor blijven de dieren aangemerkt als wild. Het bekendste voorbeeld van een gesloten wildbaan die we hebben opgeheven, is die in het Deelerwoud. Het opheffen van rasters past overigens in onze visie dat het wild in een zo groot mogelijke ruimte moet kunnen leven en we zijn daar dan ook al jaren terug mee begonnen.”

Bij het beheer van natuurterreinen worden in toenemende mate runder- en paardenrassen ingezet, die voor een natuurlijke begrazing zorgen. Omdat deze Koniks, Galloways, Schotse Hooglanders en andere min of meer natuurlijk levende dieren niet onder de Jachtwet vallen, dienen zij in beginsel ook de gele oormerken te dragen. Hessels: “De discussie hierover is gelukkig tot rust gekomen. Wij hebben aangevoerd dat het niet past deze dieren, die bij het beheer van de natuur worden ingezet, als vee te behandelen. Er is een regeling gekomen dat in terreinen van enige omvang waarin natuurontwikkeling wordt nagestreefd, zoals bijvoorbeeld de Imbos op de Veluwezoom, we niet met deze gele oormerken hoeven te werken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden