Parijse aanslagen sober herdacht

President Hollande tijdens zijn toespraak bij de herdenking van de 130 doden die vielen bij de aanslagen op vrijdagavond 13 november in Parijs. Beeld Getty Images
President Hollande tijdens zijn toespraak bij de herdenking van de 130 doden die vielen bij de aanslagen op vrijdagavond 13 november in Parijs.Beeld Getty Images

Ferme taal, met een duidelijke boodschap aan terroristen. Maar ook veel woorden van troost en hoop, voor deze en toekomstige generaties. "We gaan de strijd tot het einde voeren en we zullen winnen. Zij hebben de doodcultus, wij die van de liefde voor het leven'', sprak de Franse president François Hollande twee weken na de aanslagen in Parijs de Franse bevolking met een strak gezicht toe.

De herdenking van de 130 slachtoffers vrijdag was sober en duurde niet langer dan een uur. Hollande was de enige spreker bij de Dôme des Invalides.

Behalve regeringsleiders en andere bestuurders waren er ook vertegenwoordigers van de veiligheids- en hulpdiensten én mensen die op 13 november gewond raakten bij de schietpartijen op de terrassen van bistro's en cafés en in concertzaal Le Bataclan.

Een zwaargewonde wilde er per se bij zijn en lag in een bed op de binnenplaats. Daar begon de ceremonie met het nummer Quand n'a que l'amour van Jacques Brel. Vervolgens werden de namen voorgelezen van de mensen die omkwamen bij de aanslagen, met daarbij de vermelding van hun leeftijd.

Naast familieleden van de slachtoffers woonde ook een aantal mensen die bij de aanslagen gewond raakten, de plechtigheid bij. Beeld afp
Naast familieleden van de slachtoffers woonde ook een aantal mensen die bij de aanslagen gewond raakten, de plechtigheid bij.Beeld afp

"Ik verzeker u dat ze zullen falen", zei Hollande. "Onze vijand is de haat. Frankrijk zal er alles aan doen het leger fanatici dat dit heeft gedaan te vernietigen."

De president had de Fransen gevraagd de nationale vlag uit te hangen. Dat gebeurde op veel plaatsen. Niet alleen bij mensen thuis, maar ook bijvoorbeeld in winkels. Hollande riep het Franse volk op door te gaan met zijn manier van leven.

"Omdat ze de vrijheid waren, zijn ze vermoord. 130 namen, 130 afgebroken levens. 130 stemmen die voor altijd zijn verstomd. Gezamenlijk verminderen we het verdriet. Muziek was onverdraaglijk voor terroristen, en om hierop te antwoorden zullen we onze chansons, onze concerten verveelvuldigen.''

Veel slachtoffers waren jonger dan 35 jaar. Hollande verwees naar de val van de Muur in Berlijn, in 1989, het einde van de Koude Oorlog.

"Veel slachtoffers waren toen nog kind. Ze waren de jeugd van een vrij volk. Maar ze maakten de aanslagen van 9/11 mee, en later Madrid en Londen. Ze hebben terreur gezien. Maar deze generatie zal overwinnen. Wij hebben de liefde voor het leven. Frankrijk zal altijd aan uw zijde staan."

President Hollande had de Fransen gevraagd de nationale vlag uit te hangen. Beeld AP
President Hollande had de Fransen gevraagd de nationale vlag uit te hangen.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden